Foto: Telegram

Ukrajinski zvaničnici optužili su Rusiju za raketne napade na Krivi Rog, Kijev i Harkov.

Iz NATO-a su saopštili da ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi.

Počinje obuka na F-16

Holandija će započeti obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 u roku od nekoliko meseci i radi sa partnerima na stvaranju centra za obuku, izjavila je danas holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.
 
"Upravo sam obavestila Predstavnički dom o novoj podršci Ukrajini. Počećemo obuku za F-16 u roku od nekoliko meseci i radimo sa partnerima na centru za obuku. Takođe ćemo nastaviti da jačamo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu“, napisala je ona na Tviteru.

Stoltenberg priznao: "Bilo je gubitaka"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je priznao da "je sigurno bilo ukrajinskih gubitaka" tokom napada na dobro zaštićene ruske položaje.
 
Kada se sprovodi tako velika akcija protiv dobro pripremljenih odbrambenih linija, uključujući i minska polja i antitenkovske barijere, gubici su neminovni. To se odnosi i na zapadnu opremu", rekao je on.
 
On je, ipak, rekao da su se Ukrajinci ponašali "profesionalno, uključujući i tokom rukovanja sa opremom koju su dobili od NATO-a".
 
Stoltenberg je rekao da očekuje da će saznati više detalja tokom razgovora sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznjikovim.

"Rat se neće uskoro završiti"

Sukob u Ukrajini se neće uskoro završiti, to pokazuje vojna pomoć koju Zapad šalje Kijevu i umešanost Amerike, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.
 
"Vojna pomoć Ukrajini, odsustvo bilo kakvih pomaka obeju strana ka okončanju sukoba, obuka ukrajinskih vojnika u evropskim zemljama i duboko prisustvo Amerike u ratu pokazuju da se rat neće uskoro završiti", rekao je Sijarto za tursku novinsku agenciju Anadolija.
 
Ukrajina neće moći da se bori protiv Rusije bez američke vojne pomoći, a postizanje održivog mira zavisi od sporazuma između Vašingtona i Moskve, dodao je Sijarto.

Ukrajinci napreduju?

Visoki ukrajinski zvaničnik Sergej Leščenko prokomentarisao je danas ukrajinsku kontraofanzivu rekavši da "nije lako". Leščenko, koji radi kao savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je "Ukrajina postigla određeni napredak" u istočnom regionu Donbasa, dodajući da je Rusija "moćan protivnik“ koji ima "velike količine municije“ kod sebe. odlaganje.
 
"Ta činjenica je eskalirala sukobe na drugim frontovima“, dodao je savetnik u kancelariji Volodimira Zelenskog. Leščenko je dodao da Ukrajinci „sada shvataju da Rusi nisu samo neprijatelji, već ljudi koji su došli u Ukrajinu da sve unište".

"Kontraofanziva je još uvek u početnoj fazi"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi, te da ne zna da li ća ona biti prekretnica u ratu.
 
"Što više Ukrajina bude napredovala, to će ona biti jača za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

Rusija ponovo izvozi naftu u Severnu Koreju

Rusija je nastavila da izvozi naftu u Severnu Koreju u decembru, prvi put od 2020. godine, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija. Severna Koreja je nastojala da poboljša odnose sa Rusijom i podržala ju je nakon što je prošle godine napala Ukrajinu, okrivljujući za rat „hegemonističku politiku“ SAD i Zapada.
 
Do aprila ove godine Rusija je u Severnu Koreju izvezla 67.300 barela rafinisane nafte. Ovo su prve isporuke otkako je Moskva objavila da je prodala 255 barela rafinisane nafte Severnoj Koreji u avgustu 2020. Pod sankcijama UN protiv Severne Koreje zbog njenih nuklearnih i raketnih programa, zemlje moraju da izveštavaju o mesečnoj prodaji rafinisane nafte Komitetu za sankcije Severnoj Koreji Saveta bezbednosti.

U blizini granice sa Ukrajinom gori ruska elektrana

Danas je izbio požar u elektrani Novočerkask u Rostovskoj oblasti u Rusiji, nedaleko od granice sa Ukrajinom, javila je ruska režimska novinska agencija RIA. Nije navedeno šta je izazvalo požar.

Prigožin: Vagner će nastaviti operacije na prvoj liniji fronta

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Vagner, rekao je da će se njegove snage vratiti na ukrajinski front u avgustu.
 
"Odmaramo se i pripremamo. 5. juna smo otišli, a 5. avgusta, prema prognozama, PMC Vagner će nastaviti da izvršava postavljene zadatke u punoj borbenoj gotovosti", rekao je Prigožin u video komentaru obraćajući se novinarima u ruskoj Uljanovskoj oblasti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )