Foto: telegram

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije.

Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najavio da će u sredu ujutru obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku "Sohranjivka", izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko.

16:07 Moskva: Poljska učestvovala u radu biolaboratorija u Ukrajini

Načelnik Oružanih snaga Rusije za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov rekao je da je poljski Institut za veterinarsku medicinu učestvovao u istraživanju virusa besnila u Ukrajini zajedno sa američkim institutom Batel, jednim od izvođača radova Pentagona.
 
"Pristigla dokumenta ukazuju i na umešanost Poljske u aktivnosti ukrajinskih bioloških laboratorija. Potvrđeno je učešće poljskog Instituta za veterinarsku medicinu u studijama koje imaju za cilj procenu epidemioloških pretnji i širenja virusa besnila u Ukrajini. Karakteristično je da su ove studije sprovedene zajedno sa američkim institutom Batel, jednim od ključnih izvođača Pentagona", rekao je on, prenela je novinska agencija RIA.

15:57 Putin: Stav Rusije o podršci Donbasu mnogima ne odgovara

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da stav Rusije o podršci Donbasu mnogima ne odgovara, ali to mora da se uradi iz humanitarnih razloga. On je to rekao tokom sastanka Upravnog odbora Obrazovne fondacije Talenat i uspeh u obrazovnom centru Sirijus.
 
"Principijelna pozicija Rusije da štiti i podržava stanovnike Donbasa, naravno, ne odgovara mnogim partnerima", rekao je Putin.
 
Putin je napomenuo da je stanovnicima Donbasa "sada zaista potrebna ova podrška". Prema njegovim rečima, "čak i na osnovu humanitarnih razloga to treba da se uradi".

15:42 Kadirov: Uništeno više od 200 ukrajinskih ekstremista

Čečenski lider Ramzan Kadirov je izjavio da je u LNR oslobođena fabrika baruta "Zarja", da su naselja Južni i Vojvodovka stavljena pod kontrolu i da je uništeno je više od 200 ukrajinskih ekstremista

15:27 Ukrajinski vojnici započeli obuku u Nemačkoj

Vojnici iz Ukrajine započeli su danasa u Nemačkoj obuku za upravljanje oklopnom haubicom 2000. Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da se ukrajinski vojnici nalaze u vojnoj školi u Idar-Oberštajnu.
 
Obuka traje uobičajeno 40 dana, ali može, ako vojnici imaju određena predznanja biti skraćena. Nemačka namerava da Ukrajini prosledi sedam oklopnih haubica 2000.
 
Holandija će, takođe, isporučiti Ukrajini pet takvih vozila, te se obuka održava u dogovoru sa Holandijom.

15:00 Peskov: "Sve teče po planu"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je danas posetu Borisa Džonsona Švedskoj i Finskoj, rekavši da Rusija pomno prati sve što bi moglo da utiče na konfiguraciju NATO-a na njenim granicama.
 
Peskov je takođe odbacio navode šefa američke obaveštajne službe Avril Hejns, koja je rekla da se Rusija priprema za produženi sukob u Ukrajini.
 
Portparol Putina tvrdi da "specijalna vojna operacija" u Ukrajini teče po planu.

14:48

"Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi, mi to uopšte ne želimo. Ali skrećem vam pažnju da je Zapad taj koji stalno i uporno izjavljuje da je u ovoj situaciji neophodno pobediti Rusiju. Izvucite sami zaključke", rekao je Lavrov


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )