Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

22:40

Profesionalni vojnici ubijeni ili povrijeđeni

Komandant elitne jedinice ukrajinskih marinaca rekao je za Skaj njuz da je većina njegovih najbolje obučenih vojnika povrijeđena ili ubijena. Govoreći blizu linije fronta, južno od grada Sjeverodonjecka, komandir čete Oleksandr je rekao da je izgubljeno jezgro iskusnih vojnika koji su se zajedno borili od 2018. godine.
 
"Moja jedinica je bila 100% sastavljena od profesionalnih vojnika koji imaju mnogo iskustva. Sada je 80% onesposobljeno od ozbiljnih povreda ili smrti", kaže on.


20:00

Prvi snimci dejstva HIMARSA po Donbasu!



19:05

Harkov: U granatiranju oštećen nuklearni istraživački objekat

U ruskom granatiranju danas je oštećno nuklearno istraživačko postrojenje u gradu Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, saopštio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat.

18:50

U Kijevskoj oblasti odjekuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

18:49

Ukrajina potvrdila da je Rusija zauzela Sjeverodonjeck

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine.
 
"Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Sjeverodonjecku", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.

17:49

Kadirov: Civili oslobođeni iz fabrike Azot u Sjeverodonjecku

Svi civili su koji su se krili u podrumskim prostorijama fabrike Azot u Sjeverodonjecku u Luganskoj Narodnoj Republici, oslobođeni su, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov a prenosi Tas.
17:29

"Ruske snage potpuno zauzele Sjeverodonjeck"

Gradonačelnik Sjeverodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateski važan grad na istoku Ukrajine posle više nedjelja bombardovanja.

16:49

LNR: Ruske snage ušle u Lisičansk

Ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada, izjavio je danas za TAŠ izvor blizak Narodnoj miliciji LNR.
 
"Napredovanje u Lisičansku se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je dio grada ovog trenutka pod našom kontrolom, ali zajedničke snage unutar grada prilično brzo napreduju“, naveo je neimenovani izvor, prenosi TAS.

16:47

U Ukrajini uništene dvije američke haubice

Vojnici samoproglašene DNR i Rusije uništili su tri višecjevna raketna bacača "grad", dvije američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR. Takođe su uništena tri protivnička položaja u područjima mjesta Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk, prenio je Sputnjik.
 
Tokom proteklog dana ukrajinske trupe su ispalile na teritoriju samoproglašene DNR preko 180 granata iz sistema "grad", "uragan", tenkova, topovske artiljerije kalibra 155,152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara. U napadima su poginule najmanje četiri osobe.

15:01

Vojska ušla u grad – vode se žestoke borbe

Snage LNR i Rusije ušle su u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR za Sputnjik. Pod njihovom kontrolom je i rudnik i fabrika u gradu.

15:00

Za 24 sata – 780 Ukrajinaca

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je više od 780 ukrajinskih vojnika ubijeno u poslednja 24 sata ruskih vojnih dejstava na području Ukrajine.
 
Ruska avijacija, raketne jedinice i artiljerija eliminisali su više od 780 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
Više od 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika i 35 komada teškog naoružanja eliminisano je preciznim udarima u blizini Nikolajeva, precizirao je Konašenkov, prenosi TAS S.
 
"Od početka specijalne vojne operacije, Oružane snage Rusije eliminisale su 213 ukrajinskih aviona, 1.355 bespilotne letelice, 3.797 oklopnih vozila i 670 višecjevnih raketnih sistema”, naveo je on, prenosi ruska agencija.

14:08

Ukrajinske trupe napustile grad

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedjeljama odolijevale napredujućim ruskim snagama.

14:04

"Obustavlja se"

Grčki konzulati u Rusiji najavili su obustavu prihvatanja dokumenata za vize u Rusiji dok je podnošenje prijava obustavljeno iz tehničkih razloga, navodi se na sajtu grčkog viznog centra.
 
"Iz tehničkih razloga, Generalni konzulati Grčke u Moskvi, Sankt Peterburgu i Novorusiji obustavljaju obradu zahtevja za vizu na neodredjeno vrijeme", navedeno je na sajtu.

13:39

Rogozin: Pokrenuta serijska proizvodnja raketa "sarmat"

Preduzeća ruske državne korporacije "Roskosmos“ pokrenula su serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat" , a prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine, saopštio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.
 
"Već smo pokrenuli serijsku proizvodnju raketa. Polazimo od toga da do kraja godine treba da stavimo na borbeno dežurstvo prvi puk u Užuru, u Krasnojarskom kraju", rekao je Rogozin za televizijski kanal "Rusija 24".
 
 
12:32

Kadirov: Preuzeta kontrola

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Sjeverodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika "Azot". "Industrijska zona Sjeverodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala", napisao je Kadirov na Telegramu. Sa teritorije fabrike "Azot" u Sjeverodonjecku oslobođeno 800 civila.
 
U toku je čišćenje mesta Borovsko.

11:32

Prijetnja

Bivši šef energetskog regulatornog tela Austrije "E-kontrol" Valter Bolc upozorava da bi pred kraj ljeta moglo doći do potpune obustave isporuke ruskog gasa Austriji
 
"Moramo naše planove za zimu tako izraditi jer od avgusta ili septembra može doći do potpune obustave isporuke gasa", objasnio je Bolc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".
 
Upitan da li će doći do potpune obustave isporuke, on je kazao da, uz možda nekoliko izuzetaka, kao što su Turska, Srbija i Mađarska, koje bi mogle dobiti gas, teško da bi to mogao biti slučaj sa drugim zemljama. Bolc se založio za jedinstveno nastupanje EU prema Moskvi, jer samo tako može da se osigura isporuka gasa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )