Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u sto četrdeset sedmi dan.

20:40

Njemački gasni operater: Sutra očekujemo obnavljanje isporuka „Sjevernim tokom“
 
⛽️ Isporuke gasa gasovodom „Sjeverni tok“ mogu biti obnovljene 21. jula nakon rutinskih radova, navodi se u preliminarnim informacijama njemačkog operatera gasovoda „Gaskade“.
 
📍 „Gaskade“ održava stanicu u Ljubminu blizu njemačkog grada Grajfsvald, gdje se nalazi izlazna tačka gasovoda „Sjeverni tok“.
 
👉 Operater gasovoda Opal kompanija "OPAL Gastransport", koji je jedan od krakova Sjevernog toka, saopštio je da će ruski gasovod raditi samo sa 40 odsto kapaciteta, kao što je to bilo i prije remonta.

🗯 „Sjeverni tok“ se sada nalazi u fazi remonta i tokom sutrašnjeg dana se očekuje završetak radova. Tokom remonta su testirane mehaničke komponente i automatizovani sistemi, izvjestio je operater gasovoda „Nord Strim AG“.
 

20:32

Donbas još nije pao

Ukrajinski region Donbas još nije u potpunosti pao u ruske ruke, rekao je danas na konferenciji za novinare u Pentagonu glavnokomandujući armije SAD general Mark Mili.
 
"Poenta je da je ruski trošak veoma visok, a napredak je veoma spor. Svjedoci smo teškog i iscrpljujućeg rata koji se vodi u Donbasu. Na pitanje da li je Donbas izgubljen, mogu da kažem - ne, nije ipak. Ukrajinci tjeraju Ruse da skupo plate za svaki centimetar osvojene teritorije“, rekao je general Mili.
 
"Promjena teritorije u smislu kontrole u ​​Donbasu se bukvalno svodi na nekoliko stotina metara. Povremeno Rusi osvoje kilometar ili dva, ali ne mnogo više od toga", dodao je on.

19:26

"Kritično"

Borbe u Ukrajini su u kritičnoj fazi, a Zapad će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.
 
Snimak njegovog govora objavio je Jutjub kanal Defence Fash News. "Ovo je kritična faza u sukobu i naša kolektivna podrška Ukrajini je vitalna i neophodna", rekao je šef Pentagona.

19:21

Oglasio se Kadirov

"Danas odbrana države ne mora nužno čekati da neprijateljski tenkovi pređu naše granice. Neprijatelj je već na teritoriji naše privrede, našeg informacionog polja, naših ideja i dugoročnih planova. U Ukrajini ga otjeramo. A u zemljama NATO-a dokrajčićemo", rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov.



19:08

Ukrajina zatražila zamrzavanje otplate duga

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svjetske investicione kompanije, da zamrznu otplatu njenog duga na dvije godine kako bi mogla da usmjeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa.
 
Ukrajinsko Ministarstvo finansija, suočeno s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 35 do 45 posto ove godine nakon napada Moskve u februaru, saopštilo je danas da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje servisiranja svog duga od oko 20 milijardi dolara, izvještava Rojters.
 
Zamrzavanje, koje su brzo podržale vodeće zapadne vlade i veliki fondovi koji pozajmljivali sredstva Kijevu, odložilo bi otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara koji dospjeva već početkom septembra.
 
Agencija "Blumberg" prenosi, takođe, da vlada u Kijevu želi da se dogovori sa imaocima njenih obveznica o dvogodišnjem zamrzavanju otplate duga, precizirajući da je danas podnijela zvaničan zahtjev za restrukturiranje 22,8 milijardi dolara državnog duga.
 
Grupa kreditora u Pariskom klubu složila se da suspenduje otplatu duga do kraja 2023. i pozvala druge kreditore da učine isto, dodaje njujorška agencija.
 
U prijedlogu Ukrajine, objavljenom na veb stranici vlade, kaže da bi "svi datumi dospjeća plaćanja kamata na obveznice" bili odloženi prema planu.
 
Prema Rojtersu, Kijev planira, u nastojanju da izbjegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršavanje dužničkih obaveza, da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada period zamrzavanja istekne.
 
Ukrajina procenjuje svoj fiskalni manjak na 5,0 milijardi dolara mjesečno, što prema računici ekonomista gura njen fiskalni deficit na 25 procenata BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 posto prije sukoba.

18:26

Ranjeno 11 ljudi u napadu na elektranu

Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti.
 
Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi TAS S.
 
Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su prema prvim informacijama "bespilotne letjelice bile opremljene bojevim glavama" i potvrdio da je reaktorski dio nuklearke neoštećen i da je radijacija normalna, prenijela je ranije agencija RIA Novosti.
 
Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi, ima kapacitet od oko 6.000 MV, a nekada je proizvodila četvrtinu ukupne električne energije u Ukrajini. Sastoji se od šest blokova i od 1996. funkcioniše kao samostalna jedinica nacionalne nuklearne mreže Energoatom koju kontroliše Kijev.

17:56

Granatirana dva ruska sela

Guverner ruske južne Belgorodske oblasti rekao je u srijedu da je Ukrajina granatirala dva ruska sela u blizini granice, pri čemu je jedna osoba poginula.
 
"Prema preliminarnim izvještajima, palo je pet granata. U Nehotejevki su oštećene četiri kuće, pogođeni su krov, prozori, ograda i zgrada seoskog kluba", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu i dodao da je jedan mještanin poginuo.
 
Rojters nije mogao nezavisno da provjeri taj izvještaj.


17:16

Putin: Od kvaliteta servisirane turbine zavisice rad S.toka1

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se ne zna u kakvom će stanju turbina za Sjeverni tok 1 biti vraćena nakon remonta u Kanadi, što je, kako prenosi Rojters, dodatno povećalo neizvjesnost u vezi s gasovodom koji bi sutra trebalo da bude vraćen u funkciju nakon redovnog godišnjeg održavanja.
 
Putin je takođe rekao da postoji rizik da servisirana oprema prestane da radi, što bi zaustavilo protok gasa Sjevernim tokom 1.u Evropu.
 
Ruski državni energetski div Gasprom je u junu smanjio izvoz gasa u Evropu putem ovog cjevovoda na 40 odsto kapaciteta, okrivljujući za to odlaganje vraćanja turbine koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi.
 
Kanada je prvo saopštila da ne može da isporuči remontovanu turbinu zbog sankcija uvedenih Rusiji, a ove nedjelje je objavljeno da se ta oprema vraća na ponovnu ugradnju.
 
„Sada poručuju da će vratiti ove mašine, bar jednu od njih. Ali, u kakvom će kvalitetu biti vraćena, kakvi su tehnički parametri posle remontna, koji je planiran?“, rekao je Putin u jednom televizijskom prenosu.
 
On je dodao da će servisirana turbina „možda u jednom trenutku prestati da radi, jer je stigle odande, iz Kanade, i to je to - Sjeverni tok 1 će stati".
 
Putin je takođe ranije u srijedu nagovjestio da bi moglo doći do daljeg smanjenja snabdijevanja preko ovog gasovoda koji se proteže od Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke, evropske ekonomske lokomotive, koja se u velikoj mjeri oslanja na rusko gorivo, navodi Rojters.

16:43

"Mirovni pregovori nemaju smisla"

Rusija je odbacila ideju o nastavku mirovnih pregovora sa Ukrajinom i optužila tu zemlju da "ne zaslužuje ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi".
 
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tvrdio je da su raniji mirovni pregovori "dokazali da Ukrajina nema želju da pošteno pregovara", prenosi AFP.
 
Mirovni pregovori su poslednji put vođeni prije nekoliko mjeseci, ali su potpuno prekinuti u aprilu, dodao je on.
 
Oni jednostavno nisu u stanju da artikulišu bilo šta što zaslužuje ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi“, rekao je Lavrov, a zatim dodao: "Mirovni pregovori u ovoj situaciji nemaju nikakvog smisla".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )