Foto: Telegram

U toku je 166. dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i sjeverno od Harkova.

14:17

Himna Donbasa u Odesi

Sa prozora kuće svira  omiljena pjesma separatista „Donbas je iza nas“.

Slušalac je vjrv.uhapšen!



14:05

Nema se kad,izleće se iz vozila u pokretu!



13:46

Američkih marinaca Gazeta:Rusi vode "revolucionaran rat"

Gazeta za avgust 2022. "Marinus" je pseudonim višeg oficira marinaca koji redovno piše o ratovanju. Rusi vode „revolucionarni“ rat.Ovo su uvećanja ključnih delova teksta. Ovo je blokbaster, čitati ovakav nivo iskrenosti i poštovanja prema Rusima je nevjerovatno.


13:23

Kadirov spremio novu grupu!



12:56 

Brifing Ministarstva odbrane:

- U Području Harkova pogođena ne privremena baza bataljona 92. Mehanizovane brigade i 11 bataljona 113 brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 150 vojnika i uništeno 14 jedinica oklopne;

- Neonacistički bataljon "kraken" je izbačen iz stroja usled raketnih napada na njihovu bazu u Harkovu, masovnih gubitaka i dezerterstava plaćenika. Sada pokušavaju da popune svoje redove nasilnom mobilizacijom, ali bezuspješno;

- Ruska avijacija je bombardovala položaje 105 i 106 bataljona 63. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 70 ekstremista i 14 jedinica oklopne tehnike;

- Ubijeno je oko 30 militanata i uništeno 5 jedinica oklopne tehnike 18. bataljona 35. Brigade pomorske pešadije;

- U poslednja 24 časa uništeno je pet komandnih centara, uključujući operativno-taktičku grupu ukrajinske vojske "Soledar", kao i skladišta municije;

- Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su sistemi: "Uragan", "Akacija", "himars", "Msta-B", "Giacint-B".

12:25 

Nakon granatiranja ukrajinske vojske Zaporoške atomske centrale dva energobloka nastavljaju da rade smanjenim kapacitetom, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.


12:03 

U obraćanju naciji, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je situacija u Donbasu veoma teška.
"Avdejevka, Peski, Marinka, Bahmutsko i druge vruće tačke u Donjeckoj oblasti oduzimaju glavne snage i, nažalost, mnogo života. Teško je i u Harkovskoj oblasti, na jugu naše zemlje, gdje (ruska armija) pokušava da koncentriše snage“, rekao je on.
 
08:55 

Ove zime neće biti grejanja u Slavjansku, saopštio je gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah.

Ranije su ukrajinske vlasti objavile opštu evakuaciju iz Donbasa.


11:50 

Pukovnik ruske vojske u penziji Mihail Hodarjonak analizirao je situaciju na liniji Soledar-Artjomovsk (Bahmut):

"Ne treba se zavaravati - linija Soledar-Artjomovsk će biti najteža za deblokadu, ali izgleda da je taktika vatrenog talasa urodila plodom. Pod naletom artiljerije, Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja, ostavljaju oružje i ranjene.

Utvrđenja, mora se reći, izazivaju poštovanje. Za osam godina inženjerske snage su odradile dobar posao: čak i mali položaji su zaštićeni velikim ogradama, sposobnim da izdrže nekoliko serija napada.

Međutim, čim su jurišne jedinice ušle u Bahmut prva linija odbrane ukrajinske vojske se raspala. Nakon toga, krenuo je rutinski posao – kuća za kućom, ulica za ulicom, grad se polako "čisti". Isto to čeka i Avdejevku, Slavjansk, Kramatorsk itd.

Cilj je da se očiste zapadne granice Donjecka i potisne ukrajinska vojska van dometa artiljerije dugog dometa.
 
 
11:38 

"Zaporoška zemlja zauvjek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom", prokomentarisao je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavu Vladimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti - prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine.

11:29 

Ruski sistemi PVO odbili su napad ukrajinske vojske na Melitopolj, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
11:19 

Dešavanja u Donbasu u poslednja 24 časa:

- Ruska vojska je ušla u istočna predgrađa Soledara i Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode u stambenim četvrtima.

- Što se tiče Slavjanska, nastavljaju se borbe u šumama sjeverozapadnpo od Slavjanska.

- Na sjeveru Harkovske oblasti nastavljaju se sukobi. Ukrajinka vojska dovozi rezerve, kako bi spriječila rusku vojsku da priđe gradu.

11:08

Ukrajinska vojska je opet granatirala most preko Dnjepra u Hersonu.

Kolika je šteta, za sada je nepoznato.

10:30


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )