Foto: Telegram

U toku je sto osamdeset deveti dan rata u Ukrajini. Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba sa google prodavnice!

13:36

Ukrajinski snimci sa fronta-Donbas



13:32

Ukrajinci granatiraju Herson!



13:30


Granatiran Harkov



13:24

Zemlje EU nisu mogle da se dogovore o zabrani izdavanja viza Rusima, jer su se mnogi protivili - mađarski ministar spoljnih poslova Sijarto
 

13:19

Kineski diplomata "dosoljava"!



13:16

Red za davanje krvi u Odesi!



13:13

⚡Akcije Gazproma su skočile 31%, zamrznule se na oko 267,25 rubalja - podaci o trgovanju
 

13:10

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije o napretku "specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine" –  od 31. avgusta 2022. godine
 
Pokušaj režima Zelenskog da obnovi ofanzivne operacije u Nikolajevsko-Krivom Rogu i drugim pravcima nije uspio.
 
▪Tokom neuspješnih napada na naselja ARKHANGELSKOE, OLGINO i TERNOVI PODI, neprijatelj je pretrpjeo značajne gubitke i odbačen je od strane ruskih trupa.

Bataljon 57. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine poražen je u rejonu naselja SUKOJ STAVOK. Trenutno se završava uništavanje njegovih ostataka.
 
▪Za oslobađanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine preko rijeke Ingulec je prevezeno 12 tenkova koje je kijevskom režimu isporučila Poljska.
 
Neki od tenkova su uništeni u snažnom udaru vatre ruskih trupa. Nekoliko tenkova je tokom neurednog povlačenja dignuto u vazduh u njihovom minskom polju. Samo pet ukrajinskih tenkova uspjelo je da se probije duboko u teritoriju pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

▪Tokom dva dana neuspješnih napada na Nikolajev-Krivi Rog i druge pravce, ukrajinske trupe su izgubile četiri borbena aviona: dva Su-25, jedan Su-24 i jedan MiG-29. Tri ukrajinska helikoptera Mi-8 su oborena u vazduhu.
 
▪Ruske trupe uništile su 63 ukrajinska tenka, 59 borbenih vozila pešadije, 48 drugih borbenih oklopnih vozila, 14 kamioneta sa teškim mitraljezima i više od 1.700 ukrajinskih vojnika.
 
🔻Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

▪Udarima visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na punkt privremenog razmještaja jedinica 10. brdske jurišne brigade u rejonu naselja DRUŽKOVKA Donjecke Narodne Republike, do 50 nacionalista i devet eliminisani su dijelovi vojne opreme.
 
▪Koncentrisanim vatrenim udarom na komandno mjesto i skladište municije 56. motorizovane pešadijske brigade u rejonu naselja KARLOVKA u Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je više od 40 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica specijalnih vozila.
 
🔻Nastavljaju se udari operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.

▪Tokom dana pogođeno je deset komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja: PERVOMAJSKOE, DOBRIJANKA, BELOUSOVO, LOZOVOE, NOVOVORONCOVKA Hersonske oblasti, ZELENODOLSK Dnjepropetrovske oblasti, ARTJOMOVSK, ZAJINKASEAR i Donjecke Narodne Republike, kao i 65 artiljerijskih jedinica, ljudstva i ukrajinske vojne tehnike u 153 okruga.
 
▪U rejonima naselja UKRAINKA, Harkovska oblast, ČERKASKO i IVANO-DARIJEVKA Donjecke Narodne Republike uništena su tri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, kao i lanser zenitno-raketnog sistema Buk-M1 u blizini s. naselje DOBROVOLIE, Dnjepropetrovska oblast.

🔻Kijevski režim je tokom 30. avgusta nastavio sa provokacijama koje su imale za cilj da poremete rad misije IAEA i stvori prijetnju od ljudske katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje.
 
Tokom granatiranja teritorije nuklearne elektrane od strane ukrajinske artiljerije, jedna granata je pogodila zgradu kompleksa za preradu čvrstog radioaktivnog otpada.
 
Granatiranje nuklearke Zaporožje izvedeno je sa vatrenog položaja Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Nikopolja na suprotnoj obali rezervoara Kahovka.

13:06

Ukrajina: Postigli smo uspjeh u kontraofanzivi

Dok Rusija tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva propala, Ukrajinci imaju potpuno drugačiju priču.
 
Ukrajinski zvaničnici objavili su da je ukrajinska vojska postigla uspjehe u tri područja unutar regije Herson koja je pod ruskom okupacijom.
 
Jurij Sobolevskji, zamjenik čelnika regionalnog vijeća Hersona, rekao je ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da su ukrajinske trupe imale uspjehe u okruzima Herson, Berislav i Hakovka, ali nije dao detalje.


12:46

Rusija: Propalo

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je propao pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje. Kako se navodi, spriječen je pokušaj kontraofanzive u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima.
 
Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpjele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile, prenosi RIA Novosti.
 
Rusko Ministarstvo tvrdi da je u poslednja dva dana u pokušaju kontraofanzive poginulo više od 1.700 ukrajinskih vojnika, kao i da je oboreno nekoliko letjelica i uništeno više vozila.

12:15

Međunarodni eksperti stigli u Energodar

Ruski mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore iz Ujedinjenih nacija, da u misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju, učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije.
 
Oni su iz Kijeva stigli u Energodar, a u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani će boraviti do 3. septembra.

11:50

Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a dok se to ne dogodi, namjeravaju da preduzmu mjere na nacionalnom nivou, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na zajedničko saopštenje tih zemalja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )