Foto: Telegram

U toku je 125. dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! Hvala svima koji ste instalirali aplikaciju prošle sedmice,rekordno!

22:45

Oštra kineska poruka "Zapadu"!

Sljedeći put kad govorite o "međunarodnoj zajednici" da znate šta to znači!



22:40


Izvještaj 28. jun:
 
▪️Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je detalje napada na Kremenčug: Napadnuti su hangari sa oružjem dobijenim sa Zapada, u zoni Kremenčuškog pogona drumskih vozila.
 
▪️Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da loša obučenost mobilisanih ukrajinskih građana sve više postaje uzrok „prijateljske vatre“.
 
▪️Ukrajinske specijalne službe spremaju provokacije hemijskim oružjem protiv civilnog stanovništva, planiraju da okrive rusku vojsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

▪️Ukrajina može da prekine neprijateljstva prije kraja dana, potrebno je naređenje da vojska položi oružje i ispuni uslove Moskve, rekao je Peskov, komentarišući riječi Zelenskog o trajanju specijalne operacije.
 
▪️Istražni komitet ima informaciju da je ukrajinska vojska planirala da 8. marta pokrene operaciju iz Sjeverodonjecka sa pristupom ruskoj granici, rekao je Bastrikin.
 
▪️LNR je objavila prvu upotrebu američkog raketnog sistema HIMARS od strane ukrajinske vojske - projektil je ispaljen u 7.20 u Perevals

▪️Sjedinjene Države će sutra objaviti raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi na duži rok, saopšteno je u Bijeloj kući.
 
▪️Britanski premijer Džonson rekao je da ne misli da će doći do rata sa Rusijom: ulažu se napori da se spriječi izlazak sukoba izvan Ukrajine.
 
 

22:30

‼💥 Fragment bitke za Lisičansk: Likvidacija Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine od strane snaga jurišnih jedinica ruskih Vazdušno-desantnih snaga


22:25

"Kijev želi da isprosi oružje"

Učešće ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN ima za cilj stvaranje povoljne pozadine kako bi „isprosili“ više oružja od učesnika samita NATO-a, smatra zamijenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
 
"Zadatak kijevskog režima je jasan – da pokušaju da prevaziđu 'zamor' od ukrajinske teme na Zapadu i da stvore povoljnu pozadinu kako bi izmolili više oružja od učesnika samita NATO-a", napisao je diplomata na Telegramu.

22:23

Zelenski: Predlažem...

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je UN da pošalju specijalnog izaslanika generalnog sekretara ili komisiju u ukrajinski Kremenčuk, gdje se zapalio tržni centar.
 
"Predlažem da UN pošalju specijalnog izaslanika generalnog sekretara ili komisiju na mjesto terorističkog napada u Kremenčuku, kako bi UN nezavisno prikupile sve informacije i vidjele da je to zaista bio ruski raketni napad", rekao je Zelenski putem video veze na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

21:24

Ukrajinska služba uhapsila agenta zbog pomaganja ruskoj vojsci

Ukrajinska bezbjednosna služba saopštila je danas da je uhapsila bivšeg sovjetskog agenta KGB-a koji je pomagao u usmjeravanju ruskih raketnih udara u kojima je u martu ubijeno više od 50 vojnika u vojnom objektu na zapadu zemlje.
 
Prema izvještajima Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) i lokalnih tužilaca osumnjičeni je kontaktima u izvjesnoj ruskoj agenciji poslao lokacije ciljeva u vojnom centru za obuku Javoriv koristeći aplikaciju za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.
 
"Usled raketnih udara na poligon za obuku Javoriv poginulo je više od 50 pripadnika službe, a skoro 150 je povrijeđeno", navela je SBU.

20:28

Njemačka i Holandija najavile još šest haubica

Njemačka i Holandija isporučiće Ukrajini još šest haubica, saopštili su danas ministri odbrane dvije zemlje uoči samita NATO u Madridu.
 
Svaka zemlja će obezbijediti još po tri artiljerijska orudja, pored 12 haubica koje su ove zemlje već poslale Ukrajini, potvrdile su novinarima njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i holandska Kajsa Olongren, prenosi Rojters.
 
"Pokazujemo našu odlučnost i našu posvijećenost Ukrajini i poručujemo da ne popuštamo pred ruskom agresijom", rekla je Olongren.
 
Komentarišući najavu NATO da će od 2023. godine rasporediti više od 300.000 vojnika u misiju visoke pripravnosti, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Lambrehtova je rekla da će Nemačka obezbijediti jednu diviziju sa oko 15.000 vojnika i oko 65 borbenih aviona i 20 ratnih brodova.
 
"Njemačka je spremna da pruži svoj doprinos jer NATO mora da bude jak i to treba da se pokaže i kroz brojnost", poručila je Lambrehtova.

20:12

Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".
 
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom rekao i da će na samitu u Madridu biti dogovoren novi strateški koncept, koji će biti nacrt za NATO "u opasnijem i nepredvidivijem svijetu".
 
"Dogovorićemo se o fundamentalnoj promjeni našeg odvraćanja i odbrane sa više snaga visoke spremnosti i sa više unapred postavljene opreme", rekao je Stoltenberg.
 
On je istakao da je izuzetno važno da je NATO spreman da nastavi da pruža podršku Ukrajini, jer se ta zemlja sada suočava "sa brutalnošću kakvu u Evropi nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata".
 
"A onda se nadamo da ćemo postići napredak u pristupanju Finske i Švedske. I onda, naravno, takođe ćemo reći da, da bismo mogli da se branimo u opasnijem svijetu, takođe moramo više da ulažemo u našu odbranu", poručio je Stoltenberg.

20:11

Napad na Avdejevku


19:37

Eksplozija u Berđansku - uništena zaostala mina u luci

U Luci Berđansk je došlo do eksplozije tokom uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, rekao je član Glavnog savjeta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. "U procesu deminiranja dignuta je u vazduh neeksplodirana ubojna sredstva koja nisu mogla da se transportuju – naslijeđe terorista Zelenskog", rekao je on. Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i Azovskim dijelom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. Civilno-vojne uprave rade u regionima, rublja je počela da cirkuliše, emituju ruski TV kanali i radio stanice. Oba regiona su objavila planove da postanu dio Rusije.

18:53

Bugarska traži od Rusije da povuče 70 diplomata iz Sofije

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zatražilo od Rusije da povuče 70 članova diplomatskog osoblja do 3. jula, uz obrazloženje da bi Rusija trebalo da smanji broj osoblja ambasade kako bi se uskladila sa bugarskim predstavništvom u Moskvi.
 
Navodi se da je prvi razlog za takav zahtjev reciprocitet, prenosi Rojters.
 
"Drugi razlog su aktivnosti ruskih zvaničnika za koje su nadležni bugarski organi utvrdili da nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", kaže se u saopštenju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )