Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u sto četrdeset sedmi dan.

11:40

Njemački general-potpukovnik Alfons Mais priznao prisustvo neiscrpnih vojnih resursa u Ruskoj Federaciji
 
Mais je primetio da su trenutna neprijateljstva u Ukrajini na izmaku, pa se postavlja pitanje koliko Kijev može da izdrži. 
 
Pored toga, general-potpukovnik iz Njemačke je naglasio da Oružane snage RF tokom specijalne operacije stiču veliko borbeno iskustvo, a takođe imaju prednost u artiljeriji.
 
💬 "Ruska vojska je sve jača. A Rusija ima resurse koji su praktično neiscrpni", rekao je Mais.


11:35

Berestovoje kod Soledara potpuno oslobođeno 
 
Štab Teritorijalne odbrane DNR objavio oslobađanje Berestovog kod Soledara.
 
Pored toga, vode se borbe za Ivano-Darjevku, Jakovlevku, a takođe i za Pokrovskoe kod Artemovska, čiji su dio juče okupirale ruske trupe.



11:32

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Pozivi ruskih nacionalista i proratnih zagovornika da Kremlj formalno definiše operacije u Ukrajini kao rat, da sprovede opštu mobilizaciju i da teži proširenim teritorijalnim ciljevima, došli su do izražaja 19. jula.
 
Kremlj će najvjerovatnije pokušati da već 11. septembra 2022. godine pripoji Rusiji oslobođene Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva na Slavjansk sa jugoistoka Izjuma i u oblasti Barvinkova.
 
▪Ruske trupe su nastavile sa kopnenim napadima istočno od Severska i postigle djelimičan uspjeh u kopnenim napadima istočno od Bahmuta.
 
▪Ruske vlasti nastavljaju da koriste netradicionalne izvore borbene moći kako bi izbjegle opštu mobilizaciju.
 
▪Ruske okupacione vlasti pojačavaju mjere za sprovođenje zakona u cilju zaštite administrativne kontrole nad oslobođenim teritorijama.

11:29

Budisti na frontu u Ukrajini!


11:27

Kamikaza dron u akciji



11:25

EU ublažava sankcije Rusiji - Rojters
 
Evropska unija planira da olabavi neke sankcije Rusiji kako bi olakšala trgovinu hranom i đubrivom dozvoljavajući svojim državama članicama da odmrznu sredstva od nekih vodećih ruskih banaka.
 
U nacrtu dokumenta u koji je Rojters uvid imao objašnjava se da bi sredstva mogla biti puštena već u srijedu kako bi se povećao izvoz preko potrebne hrane iz ruskih luka.
 
Zajmodavci kao što su VTB, Sovcombank, Otkritie FC Banka, Promsvjazbanka su, kako se navodi, među institucijama koje imaju odmrznutu imovinu.


11:21

Kadirov objavio Hroniku oslobodjenja Donbasa!



11:20

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je posjetu estonskog političara zbog njegovog odnosa prema nacizmu.
 
Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je potkomitetu Evropskog parlamenta za ljudska prava da je njegov član Jaak Medison (EKRE) solidaran sa idejama nacizma i da je to razlog odbijanja sastanka.
 
Estonski poslanik Jaak Medison pozvao je na „konačno riješenje“ za imigraciju u Evropu, a 2015. je napisao post na blogu u kojem izražava simpatije prema nacistima.

Estonske vlasti je trebalo da razmisle o tome. U zemlji su Rusima uskraćena prava, uskraćena su im prava na samoidentifikovanje, maternji jezik i obrazovanje na njemu. Dakle, nije daleko od denacifikacije,pišu ruski mediji.
 

11:15

Lavrov: Oni hoće pravi rat

SAD i Velika Britanija žele da eskaliraju rusko-ukrajinski sukob u veću konfrontaciju između Moskve i Evrope, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u srijedu u intervjuu za RT i Sputnjik. "Naše američke i britanske kolege... uz podršku Nijemaca, Poljaka i baltičkih država, veoma žele da ovaj rat pretvore u pravi rat, sukobljavajući Rusiju sa evropskim zemljama", rekao je Lavrov u obraćanju glavnom uredniku RT.

10:13

Šojgu naredio: Uništite

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju vojske i naredio uništavanje ukrajinskih dronova iznad pograničnih oblasti Rusije, prenosi TASS.
 
On je naređenje izdao tokom inspekcijskog obilaska grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije, koja učestvuje u ratnim dejstvima u Ukrajini.
 
Šojgu je, nakon što je saslušao izveštaj zapovjednika vojne grupe, zatražio da se podigne operativnost kada je riječ o uništavanju dronova, kako bi se odlučno spriječavali napadi na ruske gradove u oblasti na granici sa Ukrajinom, navodi TAS S.

10:12

Gubernator Kurska je saopštio da Ukrajina granatira granična područja. Naselje Krupec je pod vatrom.


09:12

Antonovski most



09:10

Ukrajinske trupe granatirale Antonovski most na Dnjepru

Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecjevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti zamijenik načelnika proruske vojno-civilne administracije u regionu Kiril Stremousov.
 
"Izbrojali smo oko osam pogodaka na Antonovskom mostu, dio je PVO presreo. Most je ozbiljno oštećen, ima ozbiljnih razaranja. Na mostu i dalje ima saobraćaja, ali će vjerovatno biti zatvoren za teška vozila. Granatiranje je bilo u četiri sata ujutro, ukupno 12 projektila, dva rafala po šest", kazao je Stremousov.

07:47

SAD: Rusija planira aneksiju ukrajinskih teritorija

Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije koristeći scenario kakav je upotrijebila na Krimu, tvrde Sjedinjene Američke Države pozivajući se na obavještajne izvore.
 
Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Kirbi je najavio i brz odgovor SAD i saveznika u slučaju aneksija ukrajinskih oblasti Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk, prenosi BBC.


07:12

Sjedinjene Države će ove nedjelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati raketne sisteme HIMARS, saopštila je Bela kuća.
 
07:09

Unian: Granatirano je 10 sela u oblasti Harkova

Ruske trupe nastavljaju da granatiraju pogranične regione Ukrajine, navodi Unian.

07:05

Putin: Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita, ukinite nam blokade

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je nakon trilateralnog sastanka procesa Astane u Teheranu da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta. On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )