Foto: Telegram

Danas je sto dvadeset i deveti dan invazije na Ukrajinu. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

17:36

Lisičansk,centar,sovjetska zastava podignuta kod spomenika palim borcima iz II svj.rata!



17:30


⚔️🇺🇦 Ruska vojska: Tri ukrajinska bataljona kod Lisičanska izgubila preko pola vojnika
 
💥 Ruska vojska je jugozapadno od Lisičanska za protekla 24 časa likvidirala više od 50 odsto ljudstva tri ukrajinska bataljona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 
   Pored toga, visokopreciznim naoružanjem ruska vojska je likvidirala i 120 ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike 30. mehanizovane ukrajinske brigade. Takođe, visokopreciznim oružjem uništena su i tri skladišta sa municijom, kao i pet komandnih centara ukrajinskih snaga u DNR.

🎯 Uništena su i četiri ukrajinska višecjevna raketna lansera koja su korišćena za granatiranje Donjecke Narodne Republike, kao i 39 komandnih centara i dva skladišta municije kod Nikolajeva.
 

17:23

Raspored trupa kod Lisičanska u 15:30,danas!



17:20

Njemačka donacija na frontu!



17:16

Teške borbe

Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva saopštitli su da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantuje i tvrdi da još uvek "kontroliše" grad.

Ranije je predstavnik separatističke vojske u Lugansku, Andrej Maročko, objavio da su "narodna milicija Luganska i snage ruske vojske zauzele poslednje strateške visove te možemo potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju".
 
Vitalij Kisiljev, takođe predstavnik separatista, je precizirao da da se sada vode borbe kod stadiona Šahtar, u blizini samog središta grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika.

Lisičansk je posljednji veći grad u području Luganska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom. Prošle nedjelje je pao susjedni grad Sjeverodonjeck, nakon što su se ukrajinske snage povukle.

Zauzimanje Lisičanska bi ruskoj vojsci omogućilo napredovanje prema Slovjansku i Krematorsku, dva ostala velika grada u industrijskom području

16:54

PostEvropa suspendovala članstvo pošti Rusije i Belorusije

Udruženje evropskih državnih poštanskih operatera PostEvropa (PostEurop) saopštilo je danas da je suspendovalo članstvo pošti Rusije i Belorusije.
 
Odluku je donjeo upravni odbor, uzimajući u obzir situaciju u Ukrajini „i kao rezultat zahtjeva velikog broja članova PostEvrope“, prenosi Interfaks.
 
Prema odluci, privremena suspenzija članstva Pošte Rusije i Belpošte važi do Generalne skupštine udruženja, koja je zakazana za 5. oktobar.
 
Na Generalnoj skupštini će „biti donijeta odluka o eventualnom preispitivanju obustave aktivnosti dvije navedene članice PostEvrope“, istaklo je to udruženje.

15:17

Rekordno osvajanje Rusa: "Lisičansk je naš" 

Kadirov je na svom Telegram kanalu podelio video sa naslovom "Lisičansk je naš", a uz to podijelio je i poznate detalje.
 
Posebno je zanimljivo to što je Kadirov samo sat vremena ranije najavio napad i opkoljavanje ovog grada, a veoma brzo je saopštio i da je ruska vojska ušla u centar. Detaljnije pročitajte OVDJE.


14:52

Lisičansk potpuno opkoljen

Separatisti koji imaju podršku ruske vojske danas su "potpuno" opkolili Lisičansk, na istoku Ukrajine, javila je agencija TASS.
 
Danas su narodna milicija Luganska (vojska separatista) i ruske oružane snage zauzele poslednja strateške uporišta, rekao je predstavnik Luganske separatističke vojske Andrej Maročko.

14:25

Ukrajinci o Krimskom mostu

Ukrajina i dalje planira da napadne najduži most u Evropi koji povezuje Krim sa ruskim Krasnodarskim krajem, rekao je Aleksej Arestovič, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.
 
U petak su se pojavili alarmantni izvještaji o velikim perjanicama dima koji je dolazio iz oblasti u blizini Krimskog mosta, takođe poznatog kao Kerčki most. Međutim, krimske vlasti su kasnije navele da nema razloga za paniku, objašnjavajući da ruska policija održava vježbe u blizini jednog od dijelova 19 kilometara dugačke strukture.
 
Na pitanje o tim vježbama tokom intervjua sa aktivistom Markom Fejginom na Jutjubu, Arestovič je rekao da su vlasti "bile u pravu što su se pripremale".
 
On je rekao da se sa zauzetih položaja vidi da je Lisičansk potpuno opkoljen. Lisičansk je poslednji veći grad u regionu Luganske oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske.

14:05

"Oboren MIG-29"

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion Mikojan MiG-29 u blizini naselja Javkino, u oblasti Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
"Osim toga, oboreno je 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica u blizini naselja Voskresenovka, Glinskoje, Pitomnik, Žovtnevoje, Rubežnoje i Petrovka u oblasti Harkov, naselja Rabotino i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, naselja Petrovskoje, Popasnaja i Kremenaja u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i kod Snježnog, Visokog, Jasinovate, Donjecka, Makejevke, Dokučajevska i Komsomolskog u Donjeckoj Narodnoj Republici", precizirao je on, preneo je TAS S.
 
Konašenkov je dodao da su četiri rakete presretnute u DNR i Hersonskoj oblasti.

13:59

Na stotine ispaljenih projektila

Stotine projektila ispaljeno je juče na oblast Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je šef tamošnje lokalne administracije.
 
Najmanje tri kuće su uništene, a neke su srušene.

13:33

Rusi u centru

Ramzan Kadirov je najavio potpuno opkoljavanje Lisičanska
 
Kako je primjetio šef Čečenije, uskoro će početi sveobuhvatni napad na grad.
 
Informaciju o okruženju potvrdio je predstavnik narodne milicije LNR. On je dodao da je grupacija Oružanih snaga Ukrajine lišena mogućnosti da napusti grad.
 
Jedinice savezničkih snaga nalaze se u centru Lisičanska, rekao je Ramzan Kadirov

13:00

Kadirov: "Hvala Allahu na svemu"!



12:55

Rusi ponovo napali



11:36

Rusi precizni

Ruske trupe su precizno navođenim oružjem uništile tri skladišta municije u dva okruga Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.


11:35

Snimak sa aerodroma Sjeverodonjeck

Na ovom mjestu su ukrajinske snage željele da uspostave bazu NATO-a.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )