Foto: Telegram

U toku je 211. dan rata u Ukrajini.

Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

21:33
 
NATO: Lažni referendumi u Ukrajini grubo kršenje Povelje UN
 
NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".
 
"Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Sjevernoatlantskog saveza.
 
19:10
 
Napadnuta Nova Kahovka, oboreno 15 raketa
 
Ukrajinska vojska izvela je raketni napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, PVO je odbila 15 raketa u vazduhu, saopštila je gradska administracija.
 
18:36
 
Na hiljade uništenih tenkova, oboreni avioni...
 
Za sve vrijeme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage RF zajedno sa snagama Narodne milicije LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 4.162 tenka i drugih oklopnih vozila. Ovo je na brifingu 26. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
 
Takođe, uništeno je 260 ukrajinskih aviona, 144 helikoptera, 1.613 bespilotnih letelica, 358 sistema PVO, 763 VBR, 3.201 oruđa i minobacača poljske artiljerije, 4.481 jedinica specijalnih vojnih vozila.
 
.
17:33
 
Sve spremno za referendum u DNR
 
Predsjednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki saopštio je da je sve spremno za održavanje referenduma o ulasku republike u sastav Rusije.
 
"Naš izborni sistem je 100 odsto spreman. U potpunosti smo spremni", rekao je Visocki.
 
16:45
 
 Čečenija, Vojni komesarijat! Mobilizacija tamo nije potrebna,dobrovoljci se javljaju!
 
 
 
16:30
 
Bataljon Istok Ahmat!
 
 
 
16:22
 
Peskov: "To je laž"
 
Portparol Kremlja Dmitri Peskov demantovao je danas navode pojedinih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika.
 
"To je laž", izjavo je Peskov za TAS S.
 
16:09
 
Njemačka: Spremni smo primiti ruske dezertere
 
Njemačka vlada objavila je da je Njemačka spremna primiti ruske dezertere, prenosi AFP.
 
15:30
 
Francuska i Njemačka nastavljaju vojnu podršku Ukrajini
 
Francuska i Njemačka najavile su danas da će nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini.
 
Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu rekao je, nakon sastanka sa njemačkom ministarkom odbane Kristin Lambreht, da će Pariz i dalje podržavati Ukrajinu u naoružanju i vojnoj obuci.
 
On je naglasio da je za to potrebna saradnja u okviru NATO, preneo je Rojters.
 
Lambreht je naglasila da djelimična mobilizacija u Rusiji, koju je juče najavio ruski predsednik Vladimir Putun, i referendumi koji su planirani u četiri ukrajinske teritorije neće umanjiti nemačku vojnu podršku Kijevu.
 
"Naprotiv, ova reakcija Putina na uspjehe Ukrajine podstiče nas da nastavimo da podržavamo Kijev", poručila je Lambreht.
 
 
14:56
 
Pet britanskih ratnih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju
 
Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmjeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network).
 
Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.
 
Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.
 
Britanska agencija podsjeća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za "plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmjerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR".
 
Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podsjeća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.
 
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmjeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.
 
Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca.
 
Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.
 
14:38
 
Kremlj: Mobilizacija jer se Rusija de fakto suprotstavlja NATO
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji povezana sa činjenicom da se Rusiji sada de fakto suprotstavlja blok NATO sa svim svojim logističkim kapacitetima.
 
"Predsjednik je u jučerašnjem obraćanju dao jasan opis i obrazložio razloge za donošenje takve odluke. Činjenica je da je specijalna operacija počela za ispunjavanje ciljeva u Ukrajini. Sada smo, de fakto, suoceni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.
 
Kako je rekao, status ruske specijalne vojne operacije ostao je nepromijenjen nakon što je proglašena djelimična mobilizacija.
 
13:51
 
 
 
13:36
 
Uznemirujući sadržaj iz Donjecka
 
 
 
13:09
 
Lipetska oblast: Dobrovoljci stoje u redu za odlazak na ratište
 
 
 
13:04
 
"Ruski agenti prosljeđuju informacije Moskvi"
 
Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine koji prosljeđuju informacije Moskvi i omogućavaju Rusiji da predvidi ukrajinske poteze na bojnom polju, izjavio je danas predstavnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Fedir Venislavski obraćajući se ukrajinskim poslanicima.
 
Venislavski je upozorio da Ukrajina "ne može da potcjenjuje neprijatelja", prenosi Rojters.
 
"Njihova glavna obavještajna uprava, nažalost, ima mnogo agenata, uključujući u našem sektoru odbrane. Mislim da oni djelimično razumeju sljedeće korake naših oružanih snaga koje ćemo vidjeti u bliskoj budućnosti", poručio je Venislavski.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )