Foto: Telegram

Danas je sto trideseti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

11:33

Oboreni ukrajinski dronovi

Ruski PVO sistemi oborili su na prilazu Kursku dva ukrajinska drona tipa Striž, izjavio je danas guverner ruske Kurske oblasti Roman Starojt i potvrdio da nije bilo žrtava.
 
"Večeras, na prilazu Kursku, naša PVO je oborila dva ukrajinska drona Striž. Zahvaljujući preciznim akcijama ruske vojske nije bilo žrtava", napisao je na svom Telegram kanalu Starojt, prenosi TAS S.
 
Poslednji put dron u Kurskoj oblasti je oboren 28. juna, a prije toga je nekoliko bespilotnih letjelica oboreno u pograničnim oblastima, saopštio je ranije guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

11:02

"Ovo je realna pretnja"

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Aleksij Arestovič, rekao je da bi Lisičansk, poslednji grad u oblasti Luganska pod kontrolom Ukrajine, mogao da padne u ruke ruskih snaga pošto su borbe intenzivirane ovog vikenda.
 
"Ovo je realna prijetnja. Vidjećemo. Ne isključujem nikakav ishod ovdje. Stvari će biti mnogo jasnije za dan-dva", rekao je Arestović.
 
Guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj rekao je da Rusi ne popuštaju u napadu na Lisičansk i da se opkoljenom gradu približavaju sa svih strana.

10:40

I Belogorovka zauzeta?

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvjestio je Vladimira Putina o oslobađanju kompletne teritorije LNR.

10:39

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruska vojska je ušla u Lisičansk i napredovala unutar grada sa ciljem da krene na zapad ka Seversku;
 
▪Ruske trupe nastavljaju sa udarima na položaje Oružanih snaga Ukrajine u regionu Slavjanska;
 
◾Oružane snage Ukrajine vjerovatno planiraju da napadnu oružjem koje isporučuje Zapad na položaje Oružanih snaga Rusije širom Harkovske oblasti.

10:35

Kijevski režim je raketom „Točka U“ sa kasetnom municijom i dronovima Tu-143 „Rejs“ tokom noći gađao stambena naselja Belgoroda i Kurska gde nema nikakvih vojnih objekata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 
🚫 🚀 Sve tri rakete iznad Belgoroda su oborene, ističe se u saopštenju Ministarstva i dodaje da su ostaci jedne rakete pali na kuću u Belgorodu.

10:30

Lisičansk je ipak daleko manje stradao u odnosu na ostale gradove gdje su borbe trajale duže



10:27

Napad na Melitopolj

Ukrajinska vojska je 3. jula uspjela da onesposobi jednu od četiri ruske vojne baze u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, izjavio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov. Eksplozije su se ranije čule u blizini aerodroma na kojem se nalaze ruski vojnici, kažu mještani.

09:21

"Pogodili smo vojnu bazu"

Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u gradu Melitopolju na jugu koji je okupirala Rusija, rekao je gradonačelnik Ukrajine u egzilu.
 
"U 3.00 i 5.00 ujutro bilo je više od 30 udara isključivo na vojnu bazu", rekao je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji se trenutno nalazi na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, u snimku Telegrama, dodajući da je baza „"staviti van pogona".
 
Fedorov je takođe rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni voz sa municijom u subotu iskočio iz šina kod Melitopolja.

08:50

"Čini se da su ruske snage zauzele Lisičansk"



08:31

Rusi zauzeli

Čini se da su ruske snage zauzele Lisičansk, grad koji je danima u žestokim borbama, ali kako piše Bi-Bi-Si, i ukrajinske i ruske snage tvrde da je grad pod njihovom kontrolom.

07:57

Napad na ruski grad: Ima poginulih

Najmanje tri osobe danas su poginule, a desetine stambenih zgrada su oštećene u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je lokalni guverner, nakon ranijih izvještaja o nekoliko eksplozija u tom gradu koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.
 
Najmanje 11 stambenih zgrada je oštećeno i 39 privatnih stambenih objekata, uključujući pet koji su potpuno uništeni, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti. Izveštač Rojtersa nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove izvještaje, a iz Ukrajine nije bilo reakcije na te informacije, dok TAS S prenosi da su u eksplozijama ranjene četiri ocobe.


07:30

Karta rata!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )