Foto: Telegram

U toku je 422. dan rata u Ukrajini!



18:00

Ukrajinski kanal "Resident"
 
Počele su borbe za zapadne četvrti Bahmuta, od visokih zgrada Generalštab je stvorio sistem odbrambenih utvrđenja koja djeluju autonomno i opremljena su svim potrebnim. Nakon informacija britanskih obavještajaca o upotrebi FAB bombi , vojnici Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da traže opcije za odbranu oko nebodera tokom leta aviona, ali psihološki to vrši pritisak na jedinice




17:50

Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo je pismo rukovodstvu Jutjuba sa zahtijevom da se obustave „internet aktivnosti“ grupe Vagner


17:41 

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine.



17:40 

Obuku u Velikoj Britaniji prošlo je 14.000 ukrajinskih vojnika. Oni su se vratili u zemlju kako bi učestovali u borbenim dejstvima, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.



16:44 

Zapad je isporučio Kijevu preko 230 tenkova i 1.500 drugih oklopnih vozila kao naoružanje za devet novih oklopnih brigada, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.


16:28 

Holandski vojnici su poslednjih nedjelja tajno obučavali ukrajinske vojnike za primjenu PVO sistema „patriot“, piše holandski „Telegraf“ pozivajući se na komandanta Oružanih snaga Onoa Ajhelshajma.

Obuka je već završena, navodi se u članku uz napomenu da je ona održana u provinciji Limburg gdje se nalazi koamnda PVO holandske vojske.

Kurs je bio intenzivan i trajao je deset dana od 12-15 sati svaki dan.

O obuci ništa nije bilo objavljeno iz bezbjedonosnih razloga.

Podsjetimo, krajem januara Holandija je saopštila da namjerava da isporuči Kijevu dva sistema „patriot“. Krajem aprila ukrajinsko Ministarstvo odbrane je objavilo da su sistemi već stigli.

Pored toga, Holandija i Danska će tokom 2024. godine isporučiti Kijevu 14 tenkova „leopard“.


15:50 

Ukrajina, Njemačka i Poljska su potpisale pismo o namjeri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“ koje koriste ukrajinske snage, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

To je potvrdio i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je za "Velt" rekao da bi centar mogao da počne da radi krajem maja.

Podsjetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams“ i proizvodnju municije sa osiromašenim  uranijumom za njih.

15:29

Gagin: Ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu

Savjetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Jan Gagin, izjavio je danas da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Artjomovsku, kako pojedini ruski zvaničnici nazivaju ukrajinski grad Bahmut.
 
Gagin je za agenciju Tas rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut - Časov Jar, koji je korišćen za snabdijevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.
 
"Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdijevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio", rekao je Gagin.


15:24 

Njemačka kompanija „Rajnmetal“ gradi u Rumuniji centar za remont i održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini, objavio je portal „Portalsm“.

„Njemački proizvođač oružja ‘Rajnmetal’ gradi u mjestu Satu-Mare vojni centar za tehničko održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini. Radovi na izgradnji su intenzivni“, navodi sajt.

Hab se nalazi nedaleko od ukrajinske granice i služiće za remont samohodnih haubica, tenkova „leopard 2“ i „čelindžer“, borbenih vozila „marder“, oklopnih transportera „fuks“ i vojnih kamiona.

Njemačka kompanija je prošle godine podigla isti takav centar u Litvaniji za podršku vozilima NATO u baltičkim državama.

15:15 

Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrijednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je ove podatke iznjeo na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji se održava danas u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn pod rukovodstvom američkog ministra odbrane Lojda Ostina i načelnika združenih Generalštabova američke vojske, generala Marka Milija.

14:50

Snimci iz Bahmuta!







13:43 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecjevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“.

Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju borbe u zapadnom dijelu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage suzbijaju pokušaje protivnika da izvede kontranapad na bokovima i pružaju podršku jurišnim odredima za zauzimanje grada.

Ruska vojska je nanijela poraz ukrajinskim jedinicama u području naseljenih mjesta Krasno, Časov Jar i Predtečino u DNR. U području mjesta Konstantinovka u DNR uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

U pravcu Kupjanska spriječeno je djelovanje četiri diverzantske grupe. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno skladište municije protivnika, haubice D-20 i „akacija“. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 55 ukrajinskih vojnika. Uništene su i haubice D-20 i „gvozdika“.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva skladišta municije i haubica „msta-B“.

U napadima ruske avijacije i artiljerije u pravcu Hersona likvidirano je do 10 ukrajinskih vojnika i dva vojna vozila.

Ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecjevnih raketnih bacača „hajmars“. U DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.


13:22 

Ukrajina priznala – ruska vojska napreduje u Bahmutu

Ruske snage nastavljaju sa napadima na Bahmut i uspjevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukraijnske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.

Ona je situaciju u Bahmutu ocijenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.


10:29 

NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

„Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbjedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su sve države NATO saglasne sa tim da Ukrajina treba da postane članica Alijanse.


08:13 

„Upozorili smo vas...“

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Bahmut zbog čega je i savjetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“.

List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno objelodanjeni na društvenim mrežama.

08:09 

Spriječena rotacija Ukrajinaca kod Kupjanska

Pripadnici ruske vojne grupacije „Zapad“ spriječili su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu rotaciju na kupjanskom dijelu fronta, prenose mediji.

Istovremeno, ruske snage su uz pomoć projektila „Krasnopolj“ uništile jedan ukrajinski tenk i lansirni sistem „grad“.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )