Foto: Telegram

239. dana rata u Ukrajini! Sve smo dalje od mira ali Zapad polako gubi strpljenje dolaskom zime! Amerika ne,ali zar nisu oni jedini dobitnici u ovoj situaciji! Zapadni analitičari će tvrditi suprotno ali vrijeme će pokazati da li smo u pravu!


Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

16:30

Putin sa mobilisanim vojnicima na poligonu! Izabrao je snajper



16:27

Zelenski: Koliko znam, nismo mi naredili napad na Krimski most
 
🗣 Kijev nije izdao naređenje da se izvrši eksplozija na Krimskom mostu koju je, prema Federalnoj službi bezbednosti Rusije (FSB), organizovala glavna uprava obavještajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.
 
💬 „Koliko znam, mi sigurno nismo naložili da se to učini“, odgovorio je Zelenski u intervjuu kanadskoj televiziji „CTV“ na pitanje da li on ili njegove bezbjednosne službe imaju veze sa eksplozijom.

🤔 Prethodno je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u razgovoru sa ruskim prankerima Vladimirom Kuznjecovom (Vovan) i Aleksejem Stoljarovom (Leksusom) priznao da iza eksplozija na Krimu i u Belgorodu stoji ukrajinska država.
 

16:20

Prekid pomoći Ukrajini u slučaju pobjede republikanaca na izborima? 
 
💬 Sjedinjene države bi mogle prestati da dodeljuju finansijsku pomoć Ukrajini ako republikanci pobjede na izborima za Predstavnički dom, piše „Aksios“ pozivajući se na izjave članova Republikanske partije.
 
💬 Kada ljudi vide povećanje cijena hrane za 13 odsto, udvostručenje računa za energente, račune za komunalije, Ukrajina je posljednja stvar koja vam pada na pamet, rekao je predstavnik Sjeverne Dakote Keli Armstrong.
 
Armstrong je naglasio da se mišljenje američkih birača transformiše u pravcu zaustavljanja dodjele pomoći Ukrajini.

16:17

Zaharova: Zapad vrši pritisak

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Zapad pokušava da izvrši "pritisak" na Teheran optužujući Moskvu da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje u Ukrajini, što Rusija i Iran poriču.
 
Portparolka ministarstva Marija Zaharova je na brifingu za novinare rekla: "Sve što se radi na iranskim stazama podređeno je jednom cilju - da se izvrši pritisak na ovu zemlju. I za to Vašington mobiliše zemlje NATO-a i EU kao podršku svog položaja“.
 
Zaharova je optužbe o dronovima odbacila kao „glasine“.
 
"Sve ovo nije ništa drugo do skup neosnovanih zaključaka i nategnutih pretpostavki koje Britanija i Francuska pokušavaju da ugrade u strukturu koja se svaki put ruši pred svima“, rekla je ona.

16:15

Iran odbacio optužbe

Iranski najviši diplomata odbacio je optužbe da je Teheran planirao da pošalje rakete Rusiji. Pozivajući se na američke i savezničke bezbjednosne zvaničnike, Vašington post je u nedjelju objavio da Teheran takođe planira da pošalje iranske rakete zemlja-zemlja Rusiji.
 
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan je na Tviteru napisao: „Tokom telefonskog razgovora sa (šefom EU za spoljnu politiku i bezbjednost) Žozepom Borelom rekao sam mu da je naša politika... da se suprotstavimo ratu i njegovoj eskalaciji u Ukrajini. slanje iranskih projektila Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine je neosnovano. Imamo odbrambenu saradnju sa Rusijom, ali svakako nije naša politika da šaljemo oružje i bespilotne letjelice protiv Ukrajine."

16:13

Velika Britanija će uvesti sankcije Iranu zbog isporuke letjelica Rusiji

14:47

"Rusija 300 puta napala elektroenergetsku infrastrukturu"

Rusija je izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu od 10. oktobra, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.
 
Ukrajinska vlada je prvi put od februara uvela ograničenja za upotrebu električne energije širom zemlje, nakon niza napada za koje je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su pogodili trećinu ukrajinskih elektrana, prenio je britanski list "Gardijan".
 
Prema novom režimu uštede struje, snabdijevanje električnom energijom širom Ukrajine od danas je ograničeno između 7.00 časova ujutru i 23.00 sata uveče.
 
Ukrajinski ministar energetike kazao je da vlada traži da se smanji upotreba energije za 20 odsto, kao i da Ukrajinci poštuju apel da se ograniči upotreba energije.
 
"Vidimo pad potrošnje", rekao je on i istakao da je primjetno dobrovoljno smanjenje potrošnje električne energije.
 
"Ali kada to nije dovoljno, primorani smo da uvedemo prinudna isključenja“, rekao je Haluščenko za ukrajinsku televiziju.


14:13

Konašenkov: Eliminisano više od 200 ukrajinskih vojnika

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov saopštio je danas da su snage pod kontrolom Moskve eliminisale više od 200 ukrajinskih vojnika u dejstvima u Ukrajini.
 
"U borbenim dejstvima na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, tokom proteklog dana ubijeno je preko 200 ukrajinskih vojnika. Uništeno je 14 tenkova, 16 borbenih oklopnih vozila i sedam motornih vozila“, saopštio je Konašenkov.
 
Naveo je da su pripadnici ruske vojske zaplijenili dva tenka, jedno borbeno vozilo pješadije i sistem za deminiranje UR-77, kao i da se 18 ukrajinskih vojnika predalo.
 
Konašenkov ističe i da su ruske snage uništile dve radarske stanice ukrajinske vojske na teritoriji samoproglašene Donjece Narodne Republike (DNR), uključujući radar za otkrivanje ciljeva na malim visinama.
 
"Na teritoriji sela Berhovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je protivbaterijski radar AN/TPK-36 američke proizvodnje“, rekao je Konašenkov.
 
Portparol ruskog ministarstva odbrane naglašava da je radar ST-68UM za otkrivanje ciljeva na malim visinama uništen u reonu naselja Nikanorovka u DNR.

13:00

Uz desetke zarobljenih tokom noćašnjeg pokušaja ofanzive na Hersonskom frontu,veliki broj mrtvih Ukrajinaca ostao je da leži na frontu!


.
12:38

Ruska vojska nastavila napade

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage u poslednja 24 sata nastavile napad na vojne i energetske objekte u Ukrajini. Ministarstvo je navelo i da je ruska vojska odbila ukrajinsku kontraofanzivu na jugu regiona Hersona, preneo je Rojters.
 
Portparol ruskog ministarstva odbrane general pukovnik Igor Konašenkov saopštio je danas da su ruske snage u protekla 24 sata izvele napade preciznim vazdušnim naoružanjem dugog dometa i uništile sve planirane ukrajinske ciljeve koji obuhvataju vojnu komandu i energetsku infrastrukturu, prenio je TASS.

11:29

Ukrajinske trupe krenule u ofanzivu. U vrlo bliskoj budućnosti počinje bitka za Herson.

 Rusi su noćas zarobili  7 ljudi, u pravcu Berislava. Među njima su dva oficira, jedan je komandir čete 28. brigade, drugi je komandir tenkovske čete 4. odreda.



11:00 

Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 sata četiri puta pokušale da se probiju u pravcu Hersona, napadi su odbijeni, izjavio je zamijenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

"U protekla 24 sata bilo je oko četiri pokušaja proboja Oružanih snaga Ukrajine. Ešalonska odbrana radi na visokom nivou", rekao je on Prvom kanalu i dodao da su ti pokušaji odbijeni.

10:25
 
LNR: U ukrajinskim granatiranjima ubijena 103 civila
 
U ukrajinskim napadima na samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR) od kraja februara ubijena su 103 civila, uključujući sedmoro djece, a ranjeno je 319 ljudi, saopštila je danas misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine. „Čak 422 civila je stradalo u agresiji ukrajinskih oružanih formacija, od kojih su 103 osobe poginule, a 319 je ranjeno. Sedmoro djece je ubijeno, a 27 je ranjeno“, stoji u saopštenju misije objavljenom na društvenoj mreži Telegram

09:28

Ukrajinci nemaju struje; širom zemlje restrikcije

08:23

Iran šalje još dronova

Anonimni iranski zvaničnik rekao je Rojtersu da je Rusija zatražila još iranskih dronova, ali i balističkih projektila "povećane preciznosti" kad su visoki zvaničnici iz Teherana nedavno posjetili Moskvu.

08:00

💬 Oružane snage Rusije primjenile su u Ukrajini već nekoliko stotina dronova – kamikaza „Kub“ i dva oblika „Lanceta“, saopštio je neimenovani izvor Sputnjika.
 
❗️On je dodao da „ruske bespilotne letjelice-kamikaze, između ostalog, pokazuju visoku efikasnost u uništavanju protivvazdušnih raketnih sistema ukrajinskih snaga, kao i raznih vrsta radarskih stanica“.
 
👨‍🚒 Pored toga, dronovi su veoma efikasni za uništavanje ljudstva protivnika kako na otvorenom, tako i u skloništima.
 
❗️ Dron je efikasan, između ostalog zbog male vidljivosti – ukrajinski vojnici ga primjete tek u poslednjem trenutku, kada je već kasno.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )