Foto: Telegram

Počeo je i sto peti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

17:32

Ponovo granatiran Donjeck


17:25

Ukrajinski zarobljenici,jučerašnji snimak!


17:20

Prelet rakete Kalibar!


17:11


Merkel priznala dok drugi još kriju! 

Merkel: U jesen 2021. smo saznali da se sprema ruska operacija, niko nije tražio da budem posrednik
 
🗣 Informacije o tome da Rusija priprema napad na Ukrajinu stigla je od američkih specijalnih službi u oktobru 2021. godine , tokom samita G20 u Rimu, rekla je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.
 
💬 „Pratila sam to dok sam još bila na dužnosti. Mislim da su krajem oktobra 2021. najkasnije, na samitu u Rimu, američke specijalne službe već imale podatke o tome, od tada smo mnogo o tome pričali“, rekla je Merkelova u intervjuu objavljenom na TV „Feniks“.
 
🗣 Kako je istakla, nije dio posredničkih napora po pitanju konflikta u Ukrajini jer joj to niko nije ni tražio.
 

17:03

Putina više neće biti?

Bivši obavještajac Kristofer Stil, koji je radio za britansku tajnu službu MI6, kaže da "ne vidi" kako ruski predsjednik Vladimir Putin može da ostane na vlasti narednih "tri do šest meseci".
 
Govoreći za Bi-Bi-Si, Stil je rekao da kada sankcije Zapada Rusiji, posebno one koje se odnose na energetiku, stupe na snagu, Putinu će dani biti odbrojani.

16:41

Zelenski: Svakog dana u Ukrajini pogine 300 ruskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je više od 31.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini od početka vojne operacije.
 
Zelenski je dodao da je rat koštao ruske oružane snage "300 života dnevno“ i da će uskoro dostići nivo koji bi za Moskvu bio neprihvatljiv.

16:38

"Ukrajinske snage kontrolišu periferiju Sjeverodonjecka"

Ukrajinske snage potisnute su ruskim bombardovanjem u istočnom gradu Sjeverodonjecku i sada kontrolišu samo njegovu periferiju, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.
 
On je za RBC-Ukrajina rekao da su ukrajinske specijalne snage prije nekoliko dana pokrenule kontraofanzivu i očistile skoro polovinu grada, ali da nije imalo smisla da ostanu kada je Rusija počela sa granatiranjem i vazdušnim napadima, prenio je Rojters.
 
"Naše snage sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada. Ali borbe i dalje traju, naše snage brane Sjeverodonjeck, nemoguće je reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad", poručio je on.

15:42

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u posjetu Jerevanu

15:00

Ministarstvo za reintegraciju Ukrajine saopštilo je da je danas održana još jedna razmjena tijela poginulih vojnika u formatu "50 na 50“.

14:53

LNR: Obećanja Zelenskog ništa ne vrijede

Obećanja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ne samo da su bezvrijedna, već predstavljaju garanciju da će sve biti urađeno upravo suprotno, izjavio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.
 
"Kada (ruski ministar spoljnih poslova Sergej) Lavrov izjavi da je Rusija obećala, ona će ispuniti. Odnosno, obećanje Rusije je veoma ozbiljno. Govorim da što je Rusija obećala ona će i ispuniti. Reč predsjednika koja je data, vrijedi da će se svakako biti ispunjeno bez obzira na sve. Ali s druge strane, riječ Zelenskog ne samo da ništa ne vrijedi, nego će biti garancija da će sve biti urađeno upravo suprotno“, rekao je Mirošnik za televiziju "Rusija 1“.

14:49

Kijev odbacilo izjavu Lavrova o žitu kao "praznu priču"

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbjedno odu preko Crnog mora.
 
On je izjavu Lavrova ocijenio kao "praznu priču".
 
"Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu", napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Tviteru, prenosi Rojters.
 
Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti riješena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.
 
Lavrov je naglasio da je na Ukrajini da riješi problem isporuka žitarica deminiranjem svojih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.
 
"Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbjednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama", rekao je Lavrov.

14:42

Norveška donirala Ukrajini 22 samohodne haubice

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram saopštio je danas da je Norveška donirala Ukrajini 22 samohodne haubice M109 dugog dometa, prenosi CNN.
 
Norveška je haubice donirala zajedno sa opremom, rezervnim dijelovima i municijom, nakon što je od Južne Koreje nabavila novu artiljeriju.
 
"Vlada Norveške je čekala sa objavljivanjem donacije iz bezbjednosnih razloga. Moguće je da buduće donacije neće biti objavljivane ili komentarisane", saopštio je Gram.
 
On je dodao da "razvoj rata u Ukrajini sada ukazuje na potrebu da se doniraju teža artiljerija i jači odbrambeni sistemi".
 
Norveška vojska je u Njemačkoj već obučila ukrajinske vojnike da koriste haubice M109.

14:39

Kijev: Žitni silosi pod našom kontrolom popunjeni do pola

Silosi za žito na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše vlada u Kijevu popunjeni su otprilike do pola uoči ovogodišnje žetve, saopštio je danas u Londonu čelnik Ukrajinskog žitarskog udruženja Mikola Gorbačov.
 
Na teritoriji koju kontroliše Ukrajina uskladišteno je oko 30 miliona tona žita, a ukupan kapacitet skladišta je oko 55 miliona tona, naveo je Gorbačov na konferenciji Međunarodnog žitarskog saveta (IGC) u Londonu, prenosi Rojters.
 
On je dodao da su u oblastima pod ruskom kontrolom silosi sa 13-15 miliona tona skladišnog kapaciteta.

14:37

Rusija neće preduzimati nikakve recipročne korake prema zemljama koje su spriječile posjetu Sergeja Lavrova Srbiji, rekla je Marija Zaharova. "Rusija nikada neće činiti ništa što bi dodatno zakomplikovalo odnose među narodima, jer to rade zapadni partneri, a mi ih upravo zbog toga kritikujemo, jer sve to vodi ka uništenju i udaru na sve – od međunarodnog prava do interesa ljudi“,  izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ali ono što mogu da kažem je… da ništa na zemlji ne prolazi nezapaženo“, zaključila je
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )