Foto: Telegram

Ušli smo u sto šezdeset četvrti dan rata u Ukrajini!

16:45

Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, glavna stvar:
 
▪Na pravcu Avdejevskog, ruska vojska je izvodila jurišne operacije na pravcima: Spartak – Avdejevka, Veseloe – Peščari, Novoselovka Druga – Krasnogorovka, Aleksandrovka – Marinka, Kirilovka – Pavlovka, Prečistovka – Novomajorskoe;

▪Na Artjomovskom (Bahmutskom) pravcu ruska vojska je jurišnim dejstvima poboljšala taktičku poziciju na pravcima Sprjapovka – Bahmutskoje, Pokrovskoe – Soledar, Pokrovskoje – Bahmut, Vladimirovka – Jakovljevka, Vozroždenije – Veršina – Pokrovskoe;

▪Na slovjanskom pravcu, odvojene jedinice ruskih trupa napredovale su u rejon zapadne periferije Bogorodičnog;

▪U pravcu Harkova ruske trupe su gađale položaje Oružanih snaga Ukrajine iz topovske i raketne artiljerije, kao i avijacije.

▪U pravcu Južnobuž ruska vojska je pucala duž cele linije dodira.

16:36

Oklopni transporter-80 uništen u ruskom granatiranju i kamion Oružanih snaga Ukrajine na kontrolnom punktu Republika Most koji se nalazi ispod nedovršenog mosta preko DKAD kod ulaza u selo Peski.
 
Ukrajinski vojnici spasavaju ostatke preživjele imovine.
 
Koordinate: 48°04'02.8"N 37°38'56.8"E


16:27

U Hersonskoj oblasti gradovi će vratiti nekadašnja imena
 
Uprava Hersonske oblasti saopštila je da će gradovi koje su kijevske vlasti preimenovali u okviru dekomunizacije dobiti svoja nekadašnja imena. Na primer. Aleški će ponovo postati Cjurupinsk.


16:20

Momenat kada ruski vojnik kod oslobođenih rovova aktivira pješadijsku minu!



16:12

Zauzeti ukrajinski rovovi kod Bahmuta /Artemovsk/



16:06

Vitalij Gur, zamjenik načelnika administracije Nove Kahovke, nalazi se na intenzivnoj nezi nakon pokušaja atentata
 
Ovo je za RIA Novosti izvjestio zamjenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov. On je pojasnio da se Gurovo stanje ocjenjuje kao teško.
 
Ranije su mediji pisali da je Gur upucan u blizini svoje kuće iz pištolja Makarov.


15:57

Lokalni izvori izveštavaju o eksplozijama u Skadovsku u Hersonskoj oblasti.
 
U okolini grada primećena je aktivnost avijacije. Informacije o incidentu se preciziraju.


15:50

Ukrajinske snage izožene su cjelodnevnim granatiranjima i ako se nekom čini da olako napuštaju položaje grdno se vara!

To i ruski izvori pišu,u razloge zašto je tako ne bi ulazili ali sa naše strane video format nije dovoljan da se opišu razmjere borbi!



15:44

Snage Narodne milicije DNR, uz podršku ruske vojske, izbacile su ukrajinske jedinice sa položaja na jugu Marinke, odakle su gađale stambena naselja Donjecka, rekao je zamjenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov.

Ranije su ukrajinski nacisti sa ovog objekta pucali na Oleksandrovku i Petrovski okrug Donjecka. Takođe, kontrola ove tačke otežava isporuku municije i pomoći za militante UAF južno od Mariinke, što našoj vojsci daje još jednu prednost u borbi protiv neprijatelja.
 

15:36

Iz EU "zagrmjeli": Odmah

Evropska unija osudjuje je Rusiju zbog "neodgovornog kršenja" principa nuklearne bezbjednosti vojnim aktivnostima oko ukrajinske elektrane u Zaporožju, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.
 
"EU osuđuje ruske vojne aktivnosti u okolini nuklearne elektrane u Zaporožju.
 
"Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje principa nuklearne bezbjednosti i još jedan primer ruskog nepoštovanja međunarodnih normi", napisao je Borel na Tviteru.
 
Pozvao je da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) odmah odobri pristup elektrani.


15:35

Zaustavljen jedan od reaktora nuklearke u Zaporižju

Jedan od reaktora ukrajinske nuklearne centrale u Zaporižju, koja se nalazi pod ruskom kontrolom, je zaustavljen, objavila je u subotu ukrajinska agencija za atomsku energiju, Energoatom.

14:00

Rusija i Turska će preći na bilateralnu trgovinu u rubljama, saopštio je Erdogan.
 
Odluka je donijeta tokom jučerašnjih razgovora sa Putinom u Sočiju.

13:40

Još 8 milijardi evra: EK pripremila novi plan finansijske pomoći za Ukrajinu

Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše "Politiko" pozivajući se na izvore u EK.
 
Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.
 
"Berlin je tvrdio da je Kijevu, koji je „do guše u dugovima", bolje davati grantove", navodi se u članku.

13:39

Ukrajinska vojska prilikom povlačenja napustila strateški važna uzvišenja

Prilikom povlačenja ka Artemovsku/Bahmut/ ukrajinska vojska je napustila strateški važna uzvišenja, rekao je Sputnjiku komandant 20. bataljona Narodne milicije LNR sa pozivnim imenom „Džekson“.
 
"To utvrđeno područje se prostire na nekoliko kilometara, takoreći na dominantnim, strateški važnim uzvišenjima. Dugi niz godina su ga utvrđivali i čuvali. Ili nisu hteli ili ipak nisu uspjeli da ga odbrane. To nam je otvorilo put ka Artjomovsku", rekao je izvor Sputnjika.

13:29

Ruske snage eliminisale ukrajinsku raketnu bateriju

Oružane snage Rusije su uništile ukrajinsku bateriju višecjevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS, izjavio je na današnjem brigingu za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
"Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.
 
Prema njegovim riječima, uništeni su i vatreni položaji pet sistema Grad, tri voda samohodnih haubica Gvozdika, artiljerijski vod sa topovima Giatsint-B, a četiri artiljerijska voda naoružana haubicama D-30 su potisnuta u Donjeckoj Narodnoj Republici kod Kalinovke i Dobroje.

13:10

Vize za Ruse neometano

Bugarska nastavlja da izdaje turističke vize Rusima, saopštila je bugarska ambasada u Moskvi. "Konzulat u ambasadi radi, a izdavanje turističkih viza ruskim državljanima nije prestalo", prenosi TASS. Napominje se da su uslovi za pružanje takvih usluga povećani iz tehničkih razloga. Kako je ranije saopštilo Udruženje turoperatora Rusije (ATOR), bugarski konzulat je obavjestio ruske kompanije o obustavi prihvatanja dokumenata za turističke vize.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )