Foto: Telegram

U toku je 126. dan RATA u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

19:34

Artiljerijska paljba zahvatila je borce Legije Sloboda Rusije/Ruski disidenti/, koji se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine.
 
Tek što su tokom snimanja video poruke izjavili da su već na putu ka granici sa Rusijom, odmah su bili pod granatiranjem i bili primorani da pobjegnu.



19:30

Čečeni na prilazu Lisičansku!



19:24

Sjeverodonjeck



19:20

Ukrajinci pod napadom!



19:17

Australijska donacija


19:14

Kozaci ne čekaju,već promijenili oznake na zarobljenom vozilu!



19:10

Ruska vojska: U Nikolajevu uništena baza za obuku stranih plaćenika
 
💥 U Harkovskoj oblasti ubijeno je oko 100 militanata nacističke formacije "Kraken", dok je u Nikolajevu uništena baza za obuku stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
💬 "U području Pitomnika, Harkovska oblast, u udaru ruske artiljerije ubijeno je oko stotinu militanata nacističke formacije "Kraken" i oko deset jedinica borbene tehnike", navodi se u saopštenju.
 
👉 Prema informacijama resora, komanda militanata je donijela odluku da ostavi svoje pozicije i povuče ostatke jedinice u Harkov,saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

19:05

Ukrajinske snage ispalile više od 280 granata

Tokom proteklog dana ukrajinske snage su ispalile više od 280 granata iz višecjevnih bacača raketa BM-27 "Uragan", BM-21 "Grad", topovske artiljerije kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR. Gađani su okruzi deset naselja DNR.
 
U granatiranju su ranjena četiri civila. Oštećeno je 28 stambenih objekata, tri vozila i tri civilna objekta. U naselju Goljmovski isključeno je 17 transformatorskih podstanica, a bez struje je ostalo 1.706 pretplatnika.
 
Zajedničkim akcijama snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništeno je tri višecjevna bacača raketa BM-21 "Grad", dva oklopna transportera, jedno oklopno vozilo i poljsko skladište municije. Uništena su četiri neprijateljska vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Neveljsko.

18:47

Ruski okupatori pokušavaju da blokiraju Lisičansk i preuzmu kontrolu nad autoputem Lisičansk-Bahmut, saopštio je ukrajinski Generalštab.

18:36

U Krivom Rogu će se pojaviti ulice Bajdena, Borisa Džonsona i Džavelinova, rekao je zamenik gradonačelnika Sergej Milutin, a prenose ukrajinski mediji.

18:13

"Zar Ukrajina još nije dovoljno platila?"

Volodimir Zelenski upoređuje politiku NATO-a o prihvatanju novih članica sa starim okretnicama kijevskog metroa.
 
"Otvoreni su, a kada uđete, okretnice se zatvaraju dok ne platite. Zar Ukrajina još nije dovoljno platila", rekao je Zelenski na samitu NATO-a.

17:31

Lider DNR Denis Pušilin je rekao da je došlo do razmjene zarobljenika – DNR je primila 144 vojnika, a isto toliko je prebačeno u Ukrajinu.

17:28

"Ukrajina će vratiti izgubljeno"

Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekao je da će Ukrajina vratiti izgubljene teritorije vojnim putem i da je za to potrebno dovoljno teškog naoružanja.

16:14

Norveška blokada

Norveške nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamijenik predsjednika Savjeta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.
 
"Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti", napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

15:18

Sirija priznala nezavisnost i suverenitet DNR i LNR

Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske narodne republice (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

15:07

Švedska i Finska pozvane da uđu u NATO

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljeno danas na samitu NATO u Madridu.

14:59

NATO odobrio novi paket pomoći Ukrajini, potvrdio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. To podrazumjeva ubrzanje snabdijevanja nesmrtonosnom opremom, jačanje sajber odbrane i modernizaciju.

14:45

Rusija: Oboren ukrajinski dron

U ruskoj Brjanskoj oblasti danas je oboren ukrajinski dron koji je tri puta pokušao da napadne selo Slučevsk, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
 
"Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljima Brjanske oblasti i zastraše civile", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.
 
Dodao je da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

14:38

Sastanak Putina sa predsjednikom Turkmenistana Sergejem Berdimuhamedovim

14:37

Lideri NATO-a podržavaju novi strateški koncept i proglašavaju Rusiju "najvećom i najdirektnijom prijetnjom", prenosi DPA

14:26

Putin sa dvije sablje


12:43

"Putin griješi"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsjednik Vladimir Putin griješi, ako se nada "manjoj Alijansi".
 
"Dobija više NATO. Dolaze nam dvije nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak naprijed za naš savez", poručio je Džonson, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Rekao je da će se na današnjem samitu razgovarati o tome šta se još može učiniti da se podrži Ukrajina i koje lekcije se mogu naučiti iz poslednjih nekoliko mjeseci.
 
Kako je dodao, razgovori će se fokusirati i na to da NATO "revidira svoj stav na svom istočnom krilu".

12:40

Vrhovni sud Rusije odložio odluku o tome da li će puk Azov proglasiti terorističkom organizacijom

Vrhovni sud Rusije odložio je danas po drugi put odluku o tome da li će ukrajinski puk Azov, čiji su pripadnici nedjeljama odolijevali opsadi ruskih snaga u Marijupolju, biti proglašen terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.
 
Sudski zvaničnik je saopštio da je sjednica na kojoj bi trebalo da sud odluči, prvo zakazana za 26. maj, sada pomijerena za 2. avgust, a nije naveden razlog za ovo odlaganje.


11:48

Odložena drugi put odluka suda o sudbini pripadnika Azova

Vrhovni sud Rusije odložio je danas po drugi put odluku o tome da li će ukrajinski puk Azov, čiji su pripadnici nedjeljama odolijevali opsadi ruskih snaga u Marijupolju, biti proglašen terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.
 
Sudski zvaničnik je saopštio da je sjednica na kojoj bi trebalo da sud odluči, prvo zakazana za 26. maj, sada pomjerena za 2. avgust, a nije naveden razlog za ovo odlaganje. Rusija je u maju saopštila da se 2.439 ukrajinskih boraca predalo nakon što su izveli očajničku poslednju akciju u bunkerima i tunelima čeličane Azovstalj u južnom lučkom gradu Marijupolju, poprištu nekih od najgorih ratnih razaranja, navodi britanska agencija. Među njima su bili pripadnici puka Azov, čiji se borci u Ukrajini poštuju kao heroji, ali ih Moskva često označava kao neonaciste koji mrze Rusiju.

11:27

Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok je to potrebno

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Madridu da će NATO saveznici nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.
 
"Dobro je što zemlje koje su ovde okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi Ukrajina mogla da se odbrani, obezbjeđivanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno", poručio je Šolc na samitu NATO u Madridu.

11:26

"SAD mijenjaju stav sile"

Američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio je danas tokom samita NATO u Madridu da Sjedinjene Američke Države mijenjaju svoj stav sile u Evropi na osnovu prijetnji koje dolaze iz Rusije.
 
Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, prenosi agencija Rojters. Naveo je da će Vašington poslati dvije dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.

10:13

Ambasador LNR u Rusiji: Trećina ukrajinskih trupa se predala kod Lisičanska

Trećina ukrajinskih trupa se već predala u blizini Lisičanska na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike, saopštio je danas ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.
 
"U blizini Lisičanska intezivno traju sukobi, a prema poslednjim izvještajima, trenutno se vodi prilično krvava bitka sa dosta žrtava. Otprilike trećina ukrajinske vojske se predala, dok su ostale dvije trećine ostale na terenu“, rekao je Mirošnik na TV kanalu Solovjev uživo, prenosi agencija TASS.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )