Foto: Telegram

U toku je 126. dan RATA u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

08:50

AR BRIFING

Kharkov. Upotreba avijacije od strane Rusa podrazumjeva veliki prioritet koji ruski planeri daju ovom pravcu.

Aktivnosti u blizini sela Zaliman indirektno potvrđuju tekuće širenje mostobrana koji će se koristiti u budućoj operaciji u Harkovu, kada se bitka za Donbas završi.

Slavjansk: nema napredovanja nijedne strane, vode se borbe kod Doline i Kransopolja.

Lisičansk: Iako bez velikog opkoljavanja neprijateljskih trupa, skoro polovina grada se već čisti.Luganski komandosi djeluju po volji sjeverno od Lisičanska na desnoj obali, pošto je ukrajinska teritorijalna odbrana trebalo da im se suprotstavi povukla se sa svojih položaja i pobjegla ka Seversku. Ukrajinci će po svemu sudeći pokušati da zadrže liniju Seversk-Soledar.

Ugledar: Sukobi se nastavljaju bez zapaženih uspjeha nijedne strane. Nikolajev-Herson: artiljerijski dueli, snažni ruski raketni i artiljerijski udari, bez ofanzivnih dejstava nijedne strane.

08:45

🏴‍☠Video sa kamere jednog od stranih plaćenika u Sjeverodonjecku

 

08:39

💥  Zelenski je optužio  Rusiju prikazivanjem snimka raketnog udara i snažne eksplozije u Kremenčugu

„Da se ​​niko ne usuđuje da prevari... Ruska raketa je namjerno pogodila tržni centar u Kremenčugu. Htjeli su da ubiju što više ljudi u mirnom gradu, u običnom tržnom centru.

❗Ali satelitski snimci i sam snimak kamere dokazuju da je udarac zadat na industrijsku zonu, a konkretno na željeznicu. staze, to znači da se tek nakon snažne eksplozije onoga što je stajalo na šinama - vatra proširila na tržni centar,tvrde ruski izvori!



08:35



08:31

Ukrajinci se predaju – ofanziva na frontu

Oko trećine ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u predgrađu Lisičanska – predalo se, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnjik.


08:20

Počinje samit NATO u Madridu - angažovano 10.000 bezbednjaka, vazdušni prostor štite desetine helikoptera

Oko 10.000 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči današnjeg početka dvodnevnog samita NATO, na kojem će se okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbjednosnu krizu od Drugog svjetskog rata.
 
Danas su predviđene dvije radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sjednica na najvišem nivou. U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbjednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije prije početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.


08:18

Ukrajinske vlasti: Dvije osobe poginule, tri ranjene u napadu na Nikolajev

Dve osobe su poginule, a tri su ranjene u napadu ruskih snaga na stambenu zgradu u gradu Nikolajev, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim. On nije precizirao da li je riječ o raketnom napadu ili artiljerijskom granatiranju, prenosi Rojters.

08:15

Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat.
 
Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir prisustvovali su danas u Madridu uoči dvodnevnog samita NATO na forumu stručnjaka u oblasti odbrane.

08:15

Poljanski: Govor Zelenskog ruši ustaljenu praksu SB UN

Govor predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Savetu bezbjednosti UN u video-formatu nije bio usaglašen sa svim članovima ovog tijela i da će biti saopšteno je u poslednjem trenutku, čime se krši dosadašnja praksa Savjeta bezbjednosti, rekao je prvi zamijenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u utorak.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )