Foto: NoWa

Eva Schreuder ima zanimljivo ime za svoju liniju nakita kojeg pravi od recikliranih metala iz mobitela: G.OLD kolekcija za brend NoWa nastala je pod sloganom "Vidjeti ljepotu u otpadu".

Godišnje bacamo 50 miliona elektroničkog smeća, a čak 70% završava po livadama, rupama… Eva želi da promijeni način razmišljanja u vezi s tim otpadom, te ističe kako se u mobilnim telefonima nalaze komadići zlata i srebra, koje ona koristi za nakit.

Mobilni telefoni koje bacamo zapravo su male riznice zlata i srebra. Dizajnerka je, kako bi došla do sirovina, napravila saradnju s kompanijom "Back Market" koja se bavi otkupom i rastavljanjem stare elektronike.

"Eva Schreuder smeće doslovno pretvara u blago. Naš ultimativni cilj je proizvoditi predmete po načelima održivosti", komentarisala je Josette de Vroeg, osnivač brenda NoWa.

"Cilj saradnje s kompanijom NoWa je pokazati ljudima koliko zapravo vrijednosti ima u mobilnim telefonima te da demonstriramo kako se lako može učestvovati u procesu očuvanja prirode", izjavio je Vianney Vaute, suosnivač reciklažne kompanije "Back Market".

Nakit Eve Schreuder djeluje jednostavno, elegantno i praktično, radi se o malim detaljima za svaki dan. Ko bi rekao da se zapravo radi o otpadu iz mobilnih telefona. Zato je ovo odlična lekcija iz održivog dizajna.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )