Foto: srpskainfo.com

Da li trudnice treba ili ne treba da se vakcinišu dilema je koja okupira građane posljednjih dana. Sa vijestima o smrti porodilja, javlja se i sve veći strah, a ipak šta raditi kada vam ljekari, koji su mišljenja da vakcina nije dobra, ne savjetuju vakcinaciju.

Doktorka anesteziolog Sanja Filipović, anesteziolog, istakla je da kod vakcinisanih trudnica nema slučaja vertikalne transmisije, tj. prenošenja bolesti sa majke na dijete.

– Ovaj talas od septembra se značajno razlikuje od ranijih. Teške klinične slike se vrlo rano javljaju. Morate biti u prilici da bukvalno sa ulice intubirate pacijente. Ono što trudnice izdvaja od ostalih da one imaju apsolutno izolovani prostor, a i u kakvoj vrsti karantina će biti, zavisi od kliničke slike. Apsolutno praćenje i izolacija ovih pacijentkinja je neophodna. Vertikalna transmisija postoji da sa majke pređe na bebu. Ako je mama vakcinisana nije zabilježen nijedan slučaj vertikalne transmisije – rekla je Filipović u jutarnjem programu emisije “Redakcija” na Kurir televiziji.

Gost u studiju bio je i profesor dr Goran Belojević, koji je naglasio da su velike studije pokazale da vakcina nema uticaja na plod, ali da je važno da se trudnice vakcinišu nakon trećeg trimestra.

– Jedno je kada se razmišlja o tome sa stanovišta kliničkog lekara, a drugo sa stanja naroda. Trudnica je čovjek koji je izložen virusu kao i svaki drugi, a uz to ona mora da snabdeva dete sa svim i svačim. Nije problem trudnica, problem je dijete, jer se nije znalo kako će se vakcina odraziti na dijete. Imamo sada veoma ozbiljne i velike studije koje kažu da deca nemaju nikakve posledice ako je majka primila vakcinu, ali ono što je najvažnije jeste da te trudnice nisu bile vakcinisane u prvom trimestru jer je tada najveći rizik – kaže profesor Bjelović.

Ljekari su se osvrnuli i na sve glasnije antivaksere, pogotovo na njihove kolege koji su protivnici vakcinisali, a apelovali su na sve da ne zbunjuju i onako zbunjene trudnice.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )