Foto: srpskainfo.com

Za Borisom Duvnjakom (59) Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo je potjernicu zbog sumnje da je počinio nove prevare na području ovog kantona.

Duvnjak je rodom iz Mrkonjić Grada, a nastanjen je u Banjaluci. On je poznat skoro svim policijama u regionu, a do sada je nekoliko puta osuđivan u BiH i Hrvatskoj zbog niza prevara.


Portparol MUP Unsko-sanskog kanotna Ale Šiljededić je rekao za Srpskainfo da je potjernica za Duvnjakom raspisana na osnovu naredbe Opštinskog suda u Bihaću.


Ovaj stari i iskusni prevarant uspio je i prije sedam godina da izvara nekoliko sveštenika u Hrvatskoj.


On se tada lažno predstavljao kao hrvatski veteran i obišao je nekoliko crkava u Istri tražeći od sveštenika da se ispovjedi, ali i novčane pozajmice.


Zatim je došao u Pulu, gdje je sveštenik zaprijetio da će ga prijaviti policiji jer nije htio da mu pokaže dokumenta kada je, poslije ispovijesti, tražio novac.


– Njegova priča je da je hrvatski veteran koji je šest godina bio u zatvoru, da je iz Splita, a želi da živi u Istri, ali mu je sada želja da vidi sina koji studira u Švajcarskoj, a čiji je kum na krštenju bio general Ante Gotovina. Obećao je i da će Gotovinu pozvati da dođe u našu crkvu na misu – ispričao je tada župnik Tomislav Hrstić.


On je dodao i da je Duvnjak njegove kolege sveštenike prevario za oko 3.500 kuna, a da je od njega tražio još 1.200 kuna.


Nakon toga ga je u Zenici uhapsila policija i bio je osuđen na zatvorsku kaznu zbog niza krivičnih djela koje je počinio na području tog grada.


Nedugo nakon izlaska iz zatvora opet je pao u ruke policije u Mostaru, takođe zbog prevara. Ovaj put je varao porodice od svojih bivših kolega iz zatvora.

Zbog toga ga je Opštinski sud u Mostaru u maju 2016. godine osudio na šest mjeseci zatvora.


Prema toj presudi, nakon što je izašao iz zeničkog zatvora, obilazio je porodice svojih dojučerašnjih robijaških cimera i lažno se predstavljajući kao Damir Akrap, radnik Ministarstva pravosuđa u Sarajevu, čiju je iskaznicu i pokazivao, uzimao novac obećavajući razne pogodnosti njihovim članovima iza rešetaka.


Tako je u mjestu Gornja Drežnica kod Mostara uspio prevariti suprugu Rasima Žuškića, koji u Zenici služi kaznu za ubistvo.


U zatvoru je od Rasima čuo njegovu žarku želju o prebacivanju u KPZ Mostar, inače kaznionicu poluotvorenog tipa, a potom je, nakon izlaska, otišao do njegove supruge te lažno se predstavljajući obećao to i učiniti, uz nadoknadu od 1000 maraka. Ne sluteći ništa, ona mu je novac i dala, a njega više nije vidjela.


U drugom slučaju, u mjestu Tromeđa kod Čitluka, na isti način je za 1.200 KM pervario i Dragana Ljubića, takođe obećavajući premještaj iz zeničkog u mostarski zatvor, kao i to da će nakon toga za vikenda biti puštan kući


Za Borisom Duvnjakom je bila raspisana potjernica zbog prevare i falsifivkoanja isprave, pa je bio uhapšen i na graničnom prelazu u Gradiši pri ulasku u BiH.


Potjernicu je tada za njim raspisao Osnovni sud u Mrkonjić Gradu jer je još 2003. prevario svoju tetku Katinku Mihajlovski iz Hrvatske i još nekoliko rođaka kako bi prilikom podjele imovine, pa je na taj način rasprodao zemlju. On je faslifikovao njihove potpise i prodao zemlju, te zaradio oko 25.000 maraka.


Poznat je i po bijegu iz Kazneno popravnog zavoda Zenica.


Falsifikovanje novca

Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv Borisa Duvnjaka zbog falsifikovanja novca i dokumenata.


Prema toj optužnici, on je u Sanskom Mostu u prostorijama pošte Vrpolje, te u Kupresu u prostorijama Nove banjalučke banke, poslovnica Šipovo, koristeći se lažnom ličnom kartom zamijenio ukupno 23 novčanice u apoenima od 100 američkih dolara za koje je znao da su lažne.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )