Foto: Agencije

Vaseljenska patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije.

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsjedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u cijelom pravoslavnom svijetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao "Ohridska" (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Sjeverne Makedonije) i isključuje upotreba termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Sjeverne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.
 
Kako je saopšteno, "Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Sjeverne Makedonije i na ovaj način iscijelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama".
 
Kako su objavili mediji iz Sjeverne Makedonije, nepriznata makedonska crkva poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju. U međuvremenu je i državni vrh Sjeverne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.
 
Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata makedonska crkva dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vjernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomjesnih crkava.

Za utvrđivanje konačnog statusa slijede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )