Foto: Telegram

Kina odbacuje sve sankcije Rusiji osim onih dogovorenih u Ujedinjenim nacijama, a američke pozive drugim zemljama da ograniče trgovinu smatra kršenjem suvereniteta.

Vašington je optužio Kinu da pojedine državne kompanije pružaju pomoć ruskim ratnim naporima u Ukrajini, piše "Blumberg".
 
Pozivajući se na diplomatske izvore, portal piše da su američki zvaničnici odbili da navedu detalje i dokaze o toj podršci Pekinga, ali da se ona sastoji od vojne i ekonomske pomoći.
 
Američki zvaničnici pokrenuli su pitanje sa svojim kineskim kolegama i upozorili na implikacije zbog pružanja materijalne podrške za rat, kažu izvori, iako su odbili da daju detalje o tim kontaktima.
 
Saglasni su da su odnosi Rusije i Kine sada izuzetno bliski i da Kina čini više nego ranije u podršci Rusiji. Predsjednik Kine Si Đinping je izbjegao da kritikuje Rusiju zbog rata i ponudio da igra ulogu u mirovnim pregovorima i istupi protiv upotrebe nuklearnog oružja u sukobu.
 
Administracija u Vašingtonu vjeruje da kineska vlada želi da pomogne Rusiji i da nije neutralna kako tvrdi. Kina je takođe produbila svoje trgovinske odnose sa Rusijom uprkos zahtjevima SAD da se druge države distanciraju od ruske ekonomije.
 
Kina odbacuje sve sankcije osim onih usvojenih u Ujedinjenim nacijama, a američke pozive drugim zemljama da ograniče trgovinu smatra kršenjem suvereniteta. Kineski uvoz iz Rusije porastao je za skoro 50 odsto u odnosu na 2021, dok je izvoz porastao za 13 odsto.

Administracija pregleda dokaze koje je prikupila kako bi utvrdila njihov značaj. Otkriće da kineske kompanije podržavaju rat imalo bi zabrinjavajuće implikacije na američku politiku prema Rusiji i Kini.
 
Nakon sastanka sa visokim kineskim zvaničnikom u julu, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je prenio svoju zabrinutost zbog saglasja Kine sa Rusijom.
 
"Ono što čujete iz Pekinga je da tvrdi da je neutralan", rekao je tada Blinken. "Počeo bih sa tvrdnjom da je prilično teško biti neutralan kada je u pitanju ova agresija. Postoji jasan agresor. Postoji jasna žrtva."
 
Američka strategija u vezi sa Ukrajinom djelimično počiva na izolaciji vlade predsjednika Vladimira Putina i nastojanju da uguši njegovu ekonomiju i ometa ratne napore. Povećana podrška Kine, druge najveće svjetske ekonomije, mogla bi značajno da je potkopa.
 
A ako bi Bajden i njegovi savjetnici utvrdili da je kineska vlada umješana u ili prećutno prihvatila akcije tih državnih preduzeća, bili bi primorani da uzvrate. To bi moglo dovesti do opasnosti da se otvori potpuno nova oblast spora u trenutku kada SAD pokušavaju da izbalansiraju svoju želju za stabilnim vezama sa Pekingom sa potezima da se ograniči pristup Kine vrhunskim mikročipovima i da se suoče sa Kinom oko onoga što ona vidi kao agresivniji stav prema Tajvanu.

Rusija i Kina su prije rata proglasile odnos "bez ograničenja", a američki zvaničnici vjeruju da je Kina u početku namjeravala da Rusiji proda smrtonosno oružje za upotrebu na bojnom polju. Ali administracija smatra da je Kina umanjila taj plan i tvrdi da ne čini onoliko koliko bi mogla da pomogne Putinu, rekli su ljudi.
 
Krajem decembra, Si i Putin održali su telefonski razgovor u kojem su se dogovorili da sarađuju u oblasti trgovine, energetike, finansija i poljoprivrede, navodi kineska državna televizija. Si je rekao Putinu da će Peking nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastojanju da se riješi ukrajinska kriza, iako put ka mirovnim pregovorima neće biti lak.
 
Ipak, produbljivanje podrške Moskvi bi umanjilo nedavne indikacije da Kina pokušava da poboljša odnose sa SAD posle mjeseci pojačanih tenzija. Posle sastanka na Baliju prošle godine, predsjednik Džozef Bajden i Si su rekli da "nikada ne treba voditi nuklearni rat" i da se protive "korišćenju, ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini", saopštila je tada Bijela kuća.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )