Foto: Wikipedia

SAD imaju osjetljivu nuklearnu tehnologiju u nuklearki koja se nalazi u Ukrajini zbog čega je zvanični Vašington upozoro Rusiju da ga ne dira.

Naime, kako je objavio CNN, upozorenje je poslato u pisanom obliku i to ruskoj državnoj nuklearnoj kompaniji Rosatom prošlog mjeseca, a potpisalo ga je američko Ministarstvo za energiju.

U pismu, u koje je CNN imao uvid i koje je datirano 17. marta 2023, direktorka Kancelarije za politiku neširenja nuklearnog naoružanja Andrea Ferkile poručila je generalnom direktoru Rosatoma da nuklearna elektrana Zaporožje “sadrži nuklearno-tehničke podatke koje kontroliše Vlada Sjedinjenih Država”.

Roba, softver i tehnologija podliježu kontroli izvoza SAD kada je moguće da se koriste na način koji podriva interese nacionalne bezbjednosti SAD, dodaje se još u tom pismu.

Podsjetimo, nuklearna elektrana Zaporožje je najveća nuklearka na tlu Evrope i pod kontrolom je ruskih snaga. Fabrika je često bila isključena iz ukrajinske električne mreže zbog intenzivnog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je izazvalo strahove širom Evrope od nuklearne nesreće.
 
Suštinski, nuklearkom upravlja ukrajinsko osoblje, ali je Rosatom zapravo taj koji odlučuje.
 
Zbog toga je američko Ministarstvo energetike u pismu upozorilo Rosatom da je “protivzakonito“ da bilo koji ruski građanin ili entitet rukuju američkom tehnologijom.
 
“Po zakonu Sjedinjenih Američkih Država nezakonito je da neovlašćena lica, uključujući ruske državljane i ruske entitete kao što su Rosatom i njegove podružnice, da svjesno i hotimično pristupaju, posjeduju, kontrolišu, izvoz, skladištenje, zaplijene, pregled, ponovni izvoz, otpremanje, transfer, kopiranje, manipulisanje takvom tehnologijom ili tehničkim podacima, ili usmjeravanje ili ovlašćenje drugih da urade isto, a da ti ruski entiteti ne postanu ovlašćeni primaoci od strane sekretara Ministarstva energije SAD”, stoji u američom pismu upozorenja.
 
Kako još navodi CNN, nije jasno da li je ruski Rosatom odgovorio na ovo pismo upozorenja, dok je iz američkog Ministarstva energetike autentičnost pisma potvrđena.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )