Foto: MALTON DIBRA/EPA

Komesar EU za susjedstvo i pitanja proširenja Oliver Varhelji rekao je da dolazi sa dobrim vijestima u BiH, da je velika šansa pred cijelim regionom, te da bi BiH mogla dobiti status kandidata do ljeta.

Novi saziv Evropske komisije djeluje s vrlo jasnom porukom – da je zapadni Balkan prioritet. Ovaj cijeli region je dio Evrope. Mi kontinuirano radimo na jačanju odnosa. Cijeli region je svakako dio Evrope i radimo na tome da bilo srednjoročno ili dugoročno postanete i formalno dio EU – rekao je Varhelji u Sarajevu.

On je istakao da je jedan od prvih koraka bila razrada nove metodologije proširenja, te naglasio da su otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

– U suštini, stvari koje smo obećali do sada smo ostvarili i nastavljamo da ostvarujemo. U narednom periodu radimo na ubrzanom oporavku od krize uzrokovane virusom korona, ali jednako tako ubrzano radimo i na smanjenju nejednakosti u stepenu razvoja između zemalja Balkana i EU – dodao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, treći i konačni element iz nove revidirane strategije proširenja za zapadni Balkan jeste novi ekonomsko-investicioni plan.

Varhelji je rekao da su u okviru ekonomsko-investicionog programa izdvojena značajna sredstva od devet milijardi evra za grantove, a 20 miliona evra za garancije.

Komesar EU je istakao da su to sredstva u visini trećine ukupnog BDP-a zemalja zapadnog Balkana.

– Važno je da zajednički radimo i ulažemo napore na oporavku naših privreda. Jednako tako je važno da radimo na ubrzanju oporavka privreda regiona – rekao je Varhelji i dodao da je ekonomsko-investicioni plan značajna injekcija sredstvima.

On je naveo da određene računice pokazuju da bi se zahvaljujući ovoj finansijskoj injekciji mogao očekivati rast BDP-a od oko 3,6 odsto, a da ima i onih koji tvrde da bi ova računica mogla biti veća.

– Postoji mogućnost da su u tome u pravu – napomenuo je Varhelji.

Varhelji je izjavio da bi “mini-Šengen” za zemlje regiona značio ono što je već uspostavljeno u EU i pripremu za buduće članstvo u Uniji.

– `Mini-Šengen` bi značio bukvalno ono što smo imali priliku da vidimo u ranim danima pandemije virusa korona – rekao je Varhelji noviarima u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Varhelji je poručio da se ogroman potencijal vidi i u regionalnoj saradnji.

– Stoga je ovaj ekonomsko-investicioni plan regionalan po svojoj prirodi, počev od izrade do učešća doprinosa i na kraju benefita – rekao je Varhelji.

On je dodao da se u kriznim vremenima vidjelo da je i te kako moguće da region zajednički radi i sarađuje, te da su u najtežim danima i trenucima bili uspostavljeni zeleni koridori koji su omogućili protok hitne pomoći i potrepština bez zadržavanja kamiona na granici.

– Time je obezbijeđena pomoć i podrška, a privreda održala živom – rekao je Varhelji.

Varhelji je istakao da se plan temelji na konceptu regionalnog ekonomskog područja, funkcionalnog “mini-Šengena”.

– To je naziv na koji ćete često naići, a njegova osnovna ideja podrazumijeva slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga, omogućujući cijelom regionu da bude funkcionalan ekonomski prostor i samim time atraktivniji za investitore – rekao je Varhelji.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )