Foto: srpska info/FK CRVENA ZVEZDA

Crvena zvezda je ovog ljeta petu godinu zaredom obezbijedila grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja.

Na taj način aktuelni šampion Srbije je dodatno uvećao koeficijent i sada se nalazi na sjajnom 41. mjestu klupske liste UEFA.
 
Crveno-bijeli u posljednjih pet godina ostvaruju izuzetne rezultate na evro-sceni, a niz fantastičnih rezultata započet je u sezoni 2017/18, kada se klub prvi put poslije 10 godina plasirao u grupnu fazu Lige Evrope.
 
Redom su padali Florijana, Irtiš, praška Sparta i Krasnodar. Poslije toga usledio je još jedan iskorak. Grupna faza je završena na drugom mjestu, iza Arsenala, a ispred BATE Borisova i Kelna, čime je beogradski klub prvi put nakon 1992. godine dočekao proljeće u Evropi.
 
U šesnaestini finala uslijedio je dvomeč sa CSKA, gdje je Zvezda bila ravnopravan rival. Te sezone, ekipa pod vođstvom Vladana Milojevića uvećala je klupski koeficijent za 8.000 bodova.Sezona 2017/2018 bila je samo uvertira za ono što će uslijediti naredne godine. Crvena zvezda se prvi put plasirala u Ligu šampiona, a kvalifikacije je zavšila bez ijednog poraza, sa četiri pobjede i isto toliko remija.
 
Eliminisani su Spartaks, Suduva, Spartak iz Trnave i Salcburg. U grupi sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem, ostvarena je nezaboravna pobjeda nad engleskim timom, koji je na kraju i osvojio to takmičenje, na prepunoj „Marakani“, a bodovni saldo na UEFA listi bio je bogatiji za još 7.000 osvojenih poena.
 
Novi ciklus kvalifikacija donio je novo odlično izdanje crveno-bijelih. Eliminisani su Suduva, Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs. Sezona je započeta na 88. mjestu UEFA liste, da bi nakon kvalifikacija bili 68.Grupna faza sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom završena je sa osvojena tri boda i time je Zvezda ukupno „upisala“ novih 6.000 bodova.
 
Prošlog ljeta, poslije eliminacije Evrope i Tirane, te nesrećnog poraza od Omonije, a potom i trijumfa nad Araratom, obezbijeđena je grupna faza Lige Evrope.
 
U grupi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca, crveno-bijeli su ostvarili tri pobjede, dva remija i jedan poraz, te završili sa 11 bodova kao drugi u grupi.
 
Herojski dvomeč sa Milanom donio je eliminaciju srpskog tima, iako nismo poraženi, već smo nadigrali Italijane, ali zbog pravila gola u gostima, koje više nije na snazi, zaustavljen je tu.
 
Prethodna sezona donijela je rekordnih 10.000 bodova na UEFA listi, tako da je beogradski tim sada ponovo među 50 najboljih klubova „starog“ kontinenta, što je značajan podatak za naredne kvalifikacije u kojima će crveno-bijeli učestovati i olakšati im put do grupne faze evropskog takmičenja.
 
U dosadašnjem dijelu sezone ekipa Dejana Stankovića je ubjedljivo pobedila Kairat, zatim doživjela ispadanje od Šerifa, da bi se nakon toga dvostrukim trijumfom nad rumunskim prvakom Klužom ponovo plasirala u Ligu Evrope, čime je povećala klupski i nacionalni koeficijent za 3.000 bodova.
 
Sada se Crvena zvezda nalazi na 41.mestu, sa ukupno 34.000 bodova, pred njom je grupna faza Lige Evrope u kojoj će se susresti sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom, a to je šansa za povećanje rejtinga
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )