Foto: Screenshot

Video nosača kovčega iz Gane, koji je 2015. godine postao viralan na društvenim mrežama i poznat kao Coffin Dance, prodan je za 327 Ethera, što znači oko 990.934 dolara.

NFT kreator Benjamin Aidoo je putem Twittera saopštio vijest o nevjerovatnoj prodaji te se zahvalio svima koji su poslali ponude. Prodaja NFT-a nije za lični profit, nego će sredstva biti iskorištena za slanje finansijske pomoći Ukrajincima.


Originalni meme su kreirali nosači kovčega iz Gane, a on je vrlo brzo postao na smiješnu, ali i po život opasnu grešku. Meme je postao nevjerovatno popularan te je praćen elektronskom dance muzikom pod nazivom Astonomia, koju je komponovao ruski kompozitor Tony Igy.
 
Svaki NFT je unikatan te se ne može replicirati ili kopirati pa neki mogu biti izuzetno skupi, dok je kriptovaluta Ether suprotno od toga i ima istu vrijednost.
 
Onaj ko kupi NFT, kupuje i ekskluzivna prava na metapodatke koja predstavljaju i zvanični certifikat o vlasništvu. Ipak, to automatski ne mora značiti da kupuje i "vizuelna" ili "audio" svojstva. Preciznije, kupac NFT-a ne posjeduje eksluzivna prava na pravi meme. Ta prava i dalje pripadaju originalnim kreatorima memea.
 
Primjera radi, Leonardo da VInci će uvijek biti kreator i "vlasnik" umjetničkog djela "Mona Lisa", bez obzira ko sliku posjeduje danas ili u budućnosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )