Foto: youtube
Ukoliko imate viršle u frižideru danas ih možete iskoristiti da napravite viršle u tijestu identične onima u najboljim pekarama.
Sastojci za tijesto:
500 g brašna
1 suvi kvasac
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 jaje
70 g omekšalog margarina
220 ml mlakog mlijeka
2 kašike ulja
Ostalo:
5 većih ili 10 malih hrenovki
1 žumanjak + 2 kašike vode
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite ga tridesetak minuta da poveća volumen.
Kad je tijesto povećalo volumen, podijelite ga na 10 dijelova. Svaki dio duguljasto razvaljajte. Na jednu polovinu razvaljanog tijesta stavite hrenovku i dobro zatvorite, a drugi dio zarežite pet puta pa dio s hrenovkom zarolajte preko razrezanog dijela i odložite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Isto ponovite s preostalih 9 dijelova.
Gotove hrenovke u tijestu pokrijte kuhinjskom krpom da odmore dok se rerna ugrije na 180°C.
Kad je rerna ugrijana, premažite ih žumancetom razmućenim s 2 žlice vode i stavite peći 25 minuta na 180°C.
Pečene hrenovke u tijestu poprskajte vodom i pokrijte desetak minuta prije posluživanja. Možete ih posipati susamom ukoliko volite.