Foto: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

Evropska unija donirala je danas pet ambulantnih vozila opremljenih mobilnim respiratorima i setovima zaštitne opreme zdravstvenom sistemu Srbije.

Donaciju vrednu 900.000 evra uručio je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Vozila i oprema dio su šire donacije Evropske unije koju čine 12 ambulantnih vozila i mobilnih respiratora, dva vozila za dekontaminaciju, kao i 75 setova visoko-zaštitne opreme.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je pandemija virusa korona pokazala da za virus ne postoje granice i da evropske zemlje treba više da sarađuju.

– Ovo mora da bude nauk za budućnost da sve zemlje Evrope, bez podjela, budu uključene u rešavanje ovakvih situacija. Zamislite da smo bili složni i da su ns početku pandemije sjele za isti sto sve evropske zemlje, svi ministri zdravlja i donijeli zajedničke mjere. Da li bi bilo toliko polemika oko mjera kada se zna da iza toga stoje sve zemlje zahvaćene virusom – rekao je Lončar.

On je naglasio da je Srbija deo Evrope i da to niko ne može da promijeni, da je potrebno što prije svi da shvate kako bi imali više razumijevanja jedni za druge, kako bi bolje sarađivali i imali bolje rezultate.

– Možda ovo treba da nam bude nauk – virus koji ne poznaje granice, da i na druge stvari gledamo tako – rekao je ministar.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da se Srbija suočava sa još jednim talasom epidemije virusa korona i da je donacija signal podrške i solidarnosti u teškim vremenima koji EU šalje Srbiji.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )