Foto: Nezavisne

BIHAĆ - Tokom prve sedmice aprila na području Unsko-sanskog kantona u Službu za zapošljavanje USK prijavio se 481 radnik koji je ostao bez zaposlenja, s tim da je u najavi još 750 otkaza, potvrdio je Elmedin Đuzel, direktor ove ustanove.


"Već smo kod brojke od preko hiljadu lica koja će ostati bez zaposlenja zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa korona. Radi se uglavnom o ugovorima koji su istekli ili su raskinuti zbog proglašenja tehnoškog viška. Dominantni su sektori ugostiteljstvo i trgovina", istakao je Đuzel.


Prema njegovim riječima, ovakva situacija otežava njihov rad jer finansijskim planom nisu planirali ovakve okolnosti.


"Ono što možemo reći je da ćemo prvi val moći zbrinuti uplatom zakonskih naknada za nezaposlene i njihovo zdravstveno osiguranje. Međutim, kasnije će nam biti neophodna pomoć viših razina vlasti", istakao je on.


Dodao je kako ovakva situacija nije najgore što se moglo desiti jer se još masovnija otpuštanja očekuju u drugoj polovini aprila.


"Privredni subjekti su već najavili otpuštanja u cilju racionalizacije poslovanja, ali i zatvaranja firmi u pojedinim oblastima. Mislim da će situacija tek eskalirati", izjavio je Đuzel.


Prema njegovim riječima, problem bi se mogao dodatno usložniti nakon povratka građana koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i koji bi mogli ostati bez zaposlenja.


Moguće ekonomske štete u martu i aprilu ove godine, kada se radi o privredi Unsko-sanskog kantona, mogle bi iznositi i do 130 miliona maraka, procjene su Privredne komore USK.


Iz Vlade Unsko-sanskog kantona planiraju osigurati poseban fond za pomoć onim preduzećima koja trpe najveću ekonomsku štetu zbog aktuelne pandemije virusa korona.


Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić istakao je kako će se preliminarno iz kantonalnog budžeta u te svrhe obezbjediti 2,5 miliona maraka, te da će se kasnije pristupiti rebalansu budžeta.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )