Foto: Twitter

Kategorija SUV vozila činila je 51 posto ukupne prodaje automobila u Evropi prošle godine. Najpopularniji su bili mali gradski i kompaktni SUV-ovi.

Prošle godine, kategorija SUV vozila bila je najpopularnija među evropskim kupcima. Prema izvještaju publikacije Automotive News Europe, 51 posto ukupne prodaje automobila na Starom kontinentu su 2023. godine predstavljali SUV-ovi. U poređenju sa 2022. godinom, prodaja ovih vozila u Evropi porasla je za 19 posto.
 
Najpopularniji automobili među Evropljanima bili su mali gradski (Yaris Cross, Puma, Kamiq…) i SUV-ovi srednje veličine (Tucson, Tiguan, Peugeot 3008…), segment koji su nekada zauzimali kompakti ili bolje rečeno modeli "Golf" klase. Gledajući ukupnu brojku, vozila iz ova dva jako popularna segmenta prodata su u 4,1 milion jedinica prošle godine.
 
Također, segment velikih i premium SUV-ova porastao je za 31 posto u odnosu na 2022. godinu, a riječ je o 843.939 prodatih jedinica.
 
Iako je 2023. bila vrlo dobra godina za SUV vozila, moguće je da će ovo tržište stagnirati od ove godine. Zbog povećanja veličine novih automobila iz godine u godinu, posebno SUV-ova, Evropska unija razmatra ograničavanje veličine budućih automobila, ali uvođenje i nekih drugih restrikcija.
 
Primjera radi, u nekim velikim gradovima poput Pariza, vlasnicima ovih automobila od ove godine bit će naplaćena trostruko veća cijena za javni parking nego za obične automobile.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )