Foto: pixabay

Sok od cvekle je veoma koristan. On je bogat nitratima, aminokiselinama i vitaminom D.

Koristan je kod normalizacije pritiska, poboljšava fizičko stanje organizma, čisti organizam od štetnih materija, reguliše metabolizam.

Sok od cvekle pomaže kod glavobolje, zubobolje i menstrualnih bolova. Ima pozitivno dejstvo na kosu i kožu.

Izuzetno je koristan za trudnice, jer ima visok sadržaj folne kiseline u sebi.

Uprkos tome što je ovaj sok veoma koristan, treba biti pažljiv s njegovom konzumacijom.

Stručnjaci savjetuju da se počne sa konzumacijom malih količina i da se one postepeno uvećavaju. Ako odmah počnete da konzumirate veće količine soka od cvekle, može doći do neželjenih dejstava, zbog njegovih osobina da oslobađa od zatvora i da djeluje kao diuretik.

Druga opasnost kod konzumacije većih količina soka od cvekle je naglo i drastično spuštanje pritiska. To može da dovede do slabosti i ošamućenosti.

Dobro je da se sok od cvekle kombinuje sa sokom od mrkve ili od jabuke, jer koncentrovani sok od cvekle može da izazove dijareju.

Zbog svoje tvrdoće i male količine soka koji sadrži, od oko 100 grama cvekle možete da iscijedite oko 30-40 mililitara soka.

Dobro je da nekoliko sati prije cijeđenja soka cveklu potopite u hladnu vodu, piše Bonapeti.rs.

Kako se pravi sok od cvekle?

Recept broj 1

cvekla - 1 glavica

jabuke - 1 manja

celer - 2 grane

mrkva- 2 komada

đumbir - 1 komad

limeta - 1 komad

Cveklu, kao i đumbir, jabuku, mrkvu i limetu operite i isijecite.

Najlakši način da se dobije sok od cvekle je da se koristi presa za sok. Sve namirnice se stave u sokovnik. Sok je gotov.

Recept broj 2

cvekla - 1 glavica

mrkva - 2 komada

limun - 1 komad

Cveklu, limun i mrkvu operite, oljuštite i nasijecite na komade. Sve namirnice stavite u sokovnik.

Sok od cvekle ne treba da konzumiraju osobe koje pate od žuči, bubrega i visokog pritiska.

Konzumacija soka od cvekle može da izazove alergijsku reakciju.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )