Foto: Telegram

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući jednog hrvatskog državljanina.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

To je saopštio neimenovani saudijski zvaničnik, a prenosi Gardijan.

Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, među oslobođenim zatvorenicima je i Vjekoslav Prebeg, kome u Donjecku prijeti smrtna kazna. – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju svog građanina, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posjete Ukrajini u maju.

"Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na posvijećenosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u riješavanju ovog slučaja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je zvaničnik Rojtersu, a njegove riječi prenijeli su brojni svjetski mediji.

Oslobađanje je, kako je otkrio, uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, dodajući da je avion sa zarobljenicima sletio u Rijad, odakle će se oni vratiti u svoje zemlje. Prema pisanju saudijskih medija, ova desetorica su zarobljena u separatističkim regionima Ukrajine. Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu sa Kremljom i ukrajinskom stranom u sprovođenju ove velike operacije. Podsjetimo, sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebjega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani. Trojici, među kojima je bio i Prebeg, zaprijećena je smrtna kazna. Druga dvojica su Britanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson. Sva trojica su uhapšena u gradu Marijupolju i okolini.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )