Foto: facebook

Nikola Dragović, vještak za audio i video tehniku, tonski i video zapis kaže da bi se utvrdilo tačno o kojoj osobi je riječ mogu se koristiti i antropološki podaci kao i prehodna slika ili snimak osobe

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na poslednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rečima vještaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.
 
"Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju reč o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od prije šest mjeseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dijete"- tvrdi vještak Dragović

Prema Dragovićevim riječima, snimci skinuti sa kamera uvijek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.
 
- Kada je riječ o dokazima koji se vještače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtjevnije što je riječ o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti - kaže Dragović.

Dragović tvrdi da bi za vještačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov tačan indetitet potrebno oko 30 dana.
 
- U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško vještačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 - govori Dragović.

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže za Telegraf.rs da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.
 
- Šta mogu da vam kažem nego da mi je teško kao i svakom roditelju.  Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svjestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smijem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosećaju i mole - rekao je Matejev otac.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )