Foto: Glas Srpske

Bujični vodotoci izazvali su veću štetu na objektima i imovini u teslićkim naseljima Vlajići, Jasenova, Brezna, Gomjenica i Slatina, a na pojedinim putnim pravcima došlo je do prekida u saobraćaju, rečeno je Srni u opštinskoj Civilnoj zaštiti.

Načelnik Civilne zaštite Dule Borić rekao je da stagniraju vodotoci, koji su juče i sinoć uzrokovali znatnu štetu, kao i da su dežurne službe i mehanizacija cijelu noć radile na otklanjanju štete na putevima i imovini i da je još neprohodan put za Jasenovu.
 
-Uradićemo danas taj dio - izjavio je Borić, prije sjednice Štaba za vanredne situacije na kojoj će se sumirati šteta i utvrditi dalji koraci.
 
Načelnik opštine Milan Miličević je u saopštenju naveo da je uprkos velikom bujičnom talasu iz slivova Velike i Male Usore izbjegnuta šteta u gradskom i prigradskom području zahvaljujući obaloutvrdama i uređenju korita.

Miličević je upozorio da se zbog kontinuiranog nepoštovanja šumskog reda i ostavljanja balvana u vodotocima, potocima i rijekama, stvaraju čepovi i brane na mostovima pa poslije obilnih padavina stvaraju bujične talase koji ruše sve pred sobom.
 
Izlivanje vode na kolovoz obustavilo je saobraćaj na lokalnim putevima Gornji Podgradci-Grbavci u zaseoku Baraji, zatim na Bobetino Brdo-Tutnjevac-Lopare i Bobetino Brdo-Ugljevička Obrijež, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
 
Zatvoren je most na rijeci Janji koji vodi u zaselak Prokos.
 
Na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH vozi se usporeno, po mokrim i klizavim kolovozima, a povećana je opasnost od odrona i aktiviranja klizišta.
 
Niska oblačnost smanjuje vidljivost u kotlinama i u višim predjelima, pa se vozačima savjetuje oprezna i sporija vožnja.
 
Na magistralnom putu Brčko-Bijeljina i na regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice u rejonu Glinja saobraćaj se odvija usporeno uz povremene kratkotrajne prekide. Usporen saobraćaj zbog radova je i na dijelu magistralnog puta Žegulja-Ljubinje, dionica Podvrsnik-Ljubinje, na dionici magistralnog puta Šargovac-Banjaluka zbog sanacije pasarele i na putu Rudanka-Razboj u mjestu Ljeskove vode.
 
Zbog minerskih radova na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice, dolazi do povremene obustave saobraćaja od 11.00 i 15.00 časova u trajanju od dva puta po pet do sedam minuta.
 
Na istom magistralnom putu, ali na dionici Dobro Polje-Miljevina, zbog radova na sanaciji klizišta, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.
 
Saobraćaj se zbog sanacije klizišta na dionici magistralnog puta Foča-Goražde u mjestu Filipovići odvija otežano, jednom trakom, a izmjene su i na putu Rudice-Novi Grad gdje je u toku izgradnja biciklističke i pješačke staze.
 
Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je zbog radova na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Vrba u tunelu Čemerno.
 
Izmjene su i na putnim pravcima Prijedor-Kozarac zbog izgradnje auto-puta, zatim Gradiška-Nova Topola-Klašnice, Brod na Drini (Foča)-Hum (Šćepan Polje), kod Doboja gdje je u toku gradnja auto-puta, kao i na dionici magistralnog puta Stari Majdan-Banjaluka-Rudarska.
 
Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta vozi se usporeno, kao i na putu Stari Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika.
 
Zbog oštećenja mostova preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.
 
Deminiranje terena odvija se na regionalnom putu Podnovlje-Polje, kod deminerskog gradilišta “Gornji Božinci” zbog čega će svakim radnim danom dolaziti do privremene obustave saobraćaja.
 
Vangabaritni prevoz kreće se putnim pravcima Lepenica-Brčko-Bijeljina-Zvornik, Stanić Rijeka-Derventa-granični prelaz Brod i Ledenice-Crkvina-granični prelaz Šamac.
 
U FBiH se sanacionih radova na mostu “Gorica”, na auto-putu Zenica-Sarajevo, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela “1. mart”, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.
 
Saobraćaj će se odvijati usporeno danas i naredna dva dana na magistralnom putu Olovo-Kladanj u tunelu Karaula od devet do 14 časova zbog planirane zamjene rasvjete.
 
Sporije zbog radova vozi se magistralnim putevima Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bihać-Kamenica, Kiseljak-Gromiljak i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno iz smjera Rostova.
 
Zbog slijeganja puta na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 kilometara na čas.
 
Radovi se izvode i na mostu ulazu u Nemilu, gdje je saobraćaj obustavljen, a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.
 
Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )