Foto: Pixabay

Ruske snage više od tri mjeseca pokušavaju da zauzmu istočne ukrajinske oblasti, ali Ukrajinci pružaju nesmanjeni otpor, uprkos neravnomjernom odnosu snaga i zahvaljujući vojnoj pomoći Zapada.

Utoku su žestoke borbe za Sjeverodonjeck u Lugansku. Sjeverodonjeck i susjedni Lisičansk su posljednji veliki gradovi u Luganskoj oblasti koji su još pod kontrolom Kijeva.
 
Zauzimanje Sjeverodonjecka i Lisičanska ruskoj vojsci bi omogućilo dolazak do administrativne granice regiona. Odatle bi onda mogla da napreduje dalje na zapad, ka Kramatorsku, drugom adminstrativnom centru u Donjeckoj oblasti. Kramatorsk je jedan od posljednjih velikih industrijskih gradova u Donbasu koji je još uvijek u potpunosti pod kontrolom Kijeva.
 
“Neuspjeli plan”

Vojni istoričar Filip O Brajen rekao je da bi Rusi uskoro mogli da ponude prekid vatre, piše Bild.
 
Kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putinov plan je bio da okupira zemlju u “blickrigu”. Ruska vojska od 100.000 ljudi napala je Ukrajinu istovremeno iz tri pravca. Ali plan nije uspio, pa su početkom aprila Rusi su ofanzivu prebacili na Istočnu Ukrajinu. Ovdje se njihove trupe kreću stabilno, iako veoma sporo.

Britansko ministarstvo odbrane je u nedjelju saopštilo da iako su ruske snage napredovale na istoku Ukrajine ti dobici su bili “spori i skupi” u okviru ruske “strategije iscrpljivanja”, prenio je CNBC ukazujući da se “specijalna vojna operacija” već razvukla na preko 100 dana.
 
“Metode iz Prvog svjetskog rata”

O’Brajen ukazuje da ruske metode podsjećaju na Prvi svjetski rat i da su “veoma neefikasne”.
 
– Zbog velikih gubitaka ratnog materijala oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspjeli da “probiju rupu” u odbrambenim linijama, oni bi to rijetko mogli da iskoriste i dobiju prednost – rekao je on švajcarskom “Sontagscajtungu”.
 
– Generalno, može se primijetiti da borbena aktivnost u Ukrajini opada i ruske trupe više ne mogu da učestvuju u dugom ratu – ocijenio je ekspert.
 
“Što veći dio Donbasa pa objava pobjede”
Ipak, kraj ofanzive je i dalje teško predvidjeti, ističe Bild. O’Brajen smatra da Moskva želi da zauzme što veći dio Donbasa – a onda da objavi pobedu.
 
– Oni okupiraju Donbas, ponude prekid vatre i pokušavaju da okončaju rat i da se otarase nekih sankcija – rekao je vojni istoričar.

onbasu, bilo bi održano “nekoliko lažnih referenduma” – sa rezultatom da su okupirane teritorije željele da se pridruže Rusiji, rekao je ekspert i dodao da, “prema trenutnom statusu, Ukrajina ne bi prihvatila prekid vatre”.
 
– Sve dok Kijev osjeća da ima podršku koja mu je potrebna, dokle god Ukrajinci mogu da nastave da jačaju svoje oružane snage, malo je vjerovatno da će prihvatiti prekid vatre koji nudi Rusija – ocijenio je O'Brajen, dodajući da je to “sasvim ispravno jer bi izgubili 20 odsto svoje zemlje”, prenosi Blic.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )