Foto: pixabay

Određene svjetske kuhinje su specifične po začinjenoj i pikantnoj hrani. No, ljudsko tijelo izrazito intenzivno reaguje na začinjenu hranu. Nekim ljudima suze oči, curi im nos, osjećaju trnce u jeziku ili im se zacrvene uši. Osim toga, ovakva hrana ima određene prednosti, ali i nedostatke za ljudski organizam.

Prednosti:


1. Smanjuje upalu

Začini imaju protivupalna svojstva. Zato je pikantna hrana izvrstan saveznik u liječenju određenih zdravstvenih stanja poput glavobolje, autoimunih bolesti, artritisa i mučnine.


2. Može pomoći u prevenciji raka

Prema studijama, začinjena hrana može djelovati na stanice raka i može ih eliminisati ili ograničiti njihov rast. Može spriječiti ili usporiti rast stanica raka, smanjujući time pogoršanje bolesti.


3. Pomaže u borbi protiv infekcija

Začini su bogati antioksidantima, imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva. To može pomoći u suzbijanju infekcija u tijelu uklanjanjem elemenata koji uzrokuju bolest.


4. Može produžiti životni vijek

Prema studiji Harvarda i Kineskog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, redovita konzumacija začina može pomoći ljudima da žive duže.


5. Ubrzava metabolizam

Prisutnost antioksidansa u začinima može ubrzati metabolizam, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, prenosi Index.


Rizici povezani s konzumacijom začinjene hrane

Različiti ljudi imaju različitu razinu tolerancije na začine. Začinjena hrana može pogoršati postojeće probleme s probavom. Osim toga, može naštetiti ukusnim pupoljcima pa se zato uvijek savjetuje konzumacija umjereno začinjene hrane, piše Times Of India.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )