Foto: undefined

ChatGPT je sada dostupan u mnogim Volkswagen modelima, uključujući sve vozila iz električne ID porodice, novi Golf, Tiguan i Passat.

Ova integracija je trenutno dostupna samo u Evropi, dok će Sjeverna Amerika uskoro biti obuhvaćena.

Šta to znači za vozače?

ChatGPT je integrisan u Volkswagenov vlastiti glasovni asistent IDA kako bi poboljšao uslugu i dodao više funkcija, slično kao što Apple radi sa svojom saradnjom sa OpenAI platformom. To znači da korisnici mogu bolje komunicirati sa vozilom koristeći prirodni jezik, omogućavajući asistentu da “odgovara na pitanja o raznim temama.” IDA je već mogla da upravlja glasovno kontrolisanim podešavanjima klime i navigacijom, ali dodatak ChatGPT-a bi trebalo da učini sve funkcije još glatkijim.

Volkswagen takođe navodi da ažurirani glasovni asistent može pružiti informacije o turističkim atrakcijama, izvještavati o fudbalskim utakmicama i pomagati u rješavanju matematičkih problema. Dakle, sve one stvari za koje se koristi redovni ChatGPT, samo u automobilu. Volkswagen ističe da vozači neće morati da skreću pogled sa puta dok koriste ovu uslugu.

Privatnost i funkcionalnosti

Što se tiče privatnosti, kompanija navodi da se upit šalje u cloud samo ako IDA ne može da ga obradi, slično kao što funkcioniše Apple Intelligence. Upit se šalje anonimno kako ChatGPT ne bi dobio podatke o vašem vozilu. Takođe, može se u potpunosti deaktivirati putem podešavanja u Volkswagen aplikaciji.

Isprobana je ova funkcija prije nekoliko mjeseci na CES-u i ostali su pomalo zbunjeni, ali i intrigirani. Sistem nije dodao mnogo cjelokupnom iskustvu vožnje, ali bi mogao biti odličan alat za putnike. Ukratko, trebalo bi da zabavi djecu tokom putovanja.

Integracija ChatGPT-a stiže u SAD sa modelima iz 2025. godine, a globalno lansiranje će uslijediti ubrzo nakon toga. Sistem je dostupan i na jezicima osim engleskog, što je uvijek prijatno iznenađenje. Sistem može da rukuje španskim, češkim i njemačkim jezikom, prenosi "AutoBlog".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )