Foto: Grad Banjaluka

Prema trenutnim istraživanjima, rizik od prenosa virusa putem hrane ili ambalaže za hranu je vrlo mali, zbog relativno niske stabilnosti virusa u okolini na površinama.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je prenos preko površina koje su nedavno kontaminirane virusima moguć jedino ako se virusi preko ruku prenesu na sluznicu nosa ili očiju. Iako je malo vjerojatno da će se virusi prenijeti preko kontaminirane hrane, treba primjenjivati opšta pravila svakodnevne higijene i dobru higijensku praksu za pripremu i upotrebu hrane.

– Dostavljanje hrane koje će raditi volonteri za osobe koje su pod nadzorom odnosno u kućnoj izolaciji i druge osobe sa povećanim rizikom za infekciju COVID 19 (starije osobe, osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama) pomaže održavanju socijalne distance i smanjenju kritičnih dodirnih tačaka tokom spremanja i posluživanja hrane. Izuzetno je važno da volonteri koji učestvuje u prevozu i distribuciji hrane nemaju simptome zaraznih bolesti (povišena temperatura, kašalj, kihanje, upaljeno grlo, proliv, povraćanje, vidno inficirane kožne promjene, iscjedak iz ušiju, očiju ili nosa…) – kažu u IJZ i dodaju da volonteri treba da imaju adekvatnu zaštitnu opremu (rukavice, maske i po potrebi drugu opremu).


– Ukoliko volonteri nisu u mogućnosti da prije i poslije svake isporuke hrane operu i dezinfikuju ruke, neophodno je da koriste dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola i vlažne maramice sa 70 odsto  alkohola. Prilikom isporuke hrane, volonteri treba da se pridržavaju propisane distance (minimalno jedan metar m), uz kratko zadržavanje kod osoba kojima dostavljaju hranu. Zavisno od vrste hrane, osobama u izolaciji preporučuje se da odmah otklone ambalažu za hranu, jer može biti potencijalno zagađena i nakon toga da operu ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi. Neophodno je obezbjediti higijenske uslove transportnih vozila – objašnjavaju u IJZ.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )