Foto: Nezavisne

Već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali novost je da stručnjaci vjeruju da ga treba pojesti u cik zore.

Naime, prema novom istraživanju, jedenje doručka do 7 sati moglo bi da produži životni vijek.
 
Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje kasno uveče remeti unutrašnji sat tijela i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Ali, tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vrijeme doručka sličan uticaj. Stoga su naučnici sa Univerziteta Njujork poželjeli da otkriju da li je vrijeme prvog obroka u danu povezano sa dugovječnošću.
 
U tu svrhu pratili su više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko decenija. Volonteri su bilježili vrijeme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.
 
Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imaju šest odsto manje šanse da će prerano umrijeti od teških bolesti poput srčanih bolesti ili raka od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 odsto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.
 
Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava tjelesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo dostiže vrhunac u ranim jutarnjim satima. Jedenje kasnije može značiti da tijelo postupno proizvodi manje insulina i povećava nivo glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa i srčanih bolesti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )