Foto: glas srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da srpski narod u predstojećem periodu čekaju velika iskušenja, i to ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u cijelom regionu, a naročito u Republici Srpskoj.

-Pred nama je težak period. Biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku. Najmoćnije zemlje sveta tražiće nestanak Republike Srpske pre proleća, a sve to pada na pleća Srbije - rekao je Vučić na sastanku sa kosovskim Srbima u Raškoj, organizovanom zbog upada prištinskih specijalaca na sjever Kosova i ranjavanja Srbina Srećka Sofronijevića (36), prenosi Srna.
 
Vučić je na tom skupu ukazao da i iza današnjeg upada specijalaca ROSU u Sjevernu Mitrovicu i Zvečan stoje zapadne sile, odnosno jedna velika zemlja.
On nije želio da kaže koja je to zemlja, ali je naveo da je riječ o sili koja pripada zemljama Kvinte i nije dio EU.
 
On je u Raški Srbima sa Kosmeta prenio da je, nakon događaja u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i poručio mu „zauzdajte ih, a ako niste u stanju zauzdaćemo ih mi“, prenosi Tanjug.
 
-Oni su mi rekli „radimo na tome“ i onda su ih naterali da se povuku. Međutim morate da imate u vidu, prema našim obaveštajnim podacima, za ono što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države, a to nije jedna zemlja današnje EU - kazao je on.
 
Vučić je rekao da to ne znači da ih iz EU ne bi podržali i podsjetio da je slično izvođeno i pod Hašimom Tačijem, sa istom pričom da idu da se bore na sjever protiv krijumčara, kriminalaca.
 
Kazao je da razume gnjev srpskog naroda na KiM.
 
Pred odgovaranje na zahtjeve i pitanja Srba Vučić ih je zamolio da ga ne prikidaju i potom kazao da neće previše o prošlosti.
 
-Neću ni koliko nas je bilo 1961, kako smo za 20 godina pali sa 27 na 20 odsto i koliko nas je danas na KiM, neću da idem ni kroz loša rešenja koja samo imali 1999, ćutanje na pogrom nad našim narodom 2004, ni 2008. kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost i bila priznata odmah od 80 država. Neću da podsećam ni da smo sami tražili da se iz UN sve preseli u EU. Ni na sramno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ni to šta ste radili 2012.godine i bili zbog toga proganjanji od sopstvene države. Završio sam sa tim - rekao je on.
 
Vučić je kazao da zna šta misli običan narod.
 
Liderima Srpske liste je poručio da nije tražio od njih da budu uz njega, ili zajedno, zato što im se nešto sviđa.
 
-U našem poslu kada se radi o KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja može da nam se sviđa - dodao je on.
 
Ukazao je da srpski narod sigurno zna da se država bori da sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi cijelu Srbiju.
 
Beograd uz Srbe na Kosmetu
Vučić tvrdi da postoji nekliko stvari zvog kojih Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile.
 
-U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u timo snalaze - rekao je Vučić na sastanku.
 
Kako je rekao, njima nije cilj smao nezavisno cjelovito Kosovo, već i slabljenje Srbije.
 
-Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviiti Srbiju - ukazao je Vučić.
 
Prema njegovim riječima, oni neće odustati, navodeći tu, kao i uvijek Veliku Britaniju, SAD i Njemačku, na prvom mjestu, a zatim i Francusku, Italiju, cijelu Kvintu.
 
Predsjednik Srbije je naveo i da je sa Prištinom nemoguće razgovarati.
 
-Misle da imaju pravo da ubijaju Srbe, da čine šta god hoće, misle da je ovo danas bogougodno delo. Ne sekiraju se ni za šta, dobili su naređenje od jedne sile - rekao je Vučić.
 
Dodao je da Priština nije dozvoljavala da se dopreme vakcine, kao i da duže od mjesec dana stoje lijekovi na administrativnom prelazu, želeći tako da unize Srbe.
 
Poručio je Srbima sa Kosova i Metohije da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle „kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo“.
 
-Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo - poručio je Vučić.
 
Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.
 
-Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporazume. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi - rekao je Vučić.
 
Dodao je da je dobro razumio situaciju, da vidi kakvo je raspoloženje među građanima, i da je svjestan toga da ga, šta god da ih zamoli, neće poslušati, ali da je došao da razgovara sa njima.
 
Vučić je rekao da se plaši da „u Prištini imamo nekog potpuno iracionalnog, a da u međunarodnoj zajednici ima zlonamjernih koji iskreno žele sukobe na ovom prostoru, jer ne žele da im se Srbija brže približava i razvija“.
 
-Zato hoće da nas uvuku u sukobe - rekao je Vučić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )