Foto: N1

Dvije i po godine traje kriza u cijelom svijetu, prije toga smo imali probleme sa migranstskom krizom, a prije neku godinu i sa poplavama, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dvije i po godine traje kriza u svijetu, dvije i po godina otkako je krenula korona. Prije toga imali smo problema sa migranstkom krizom i najvećim poplavama. Ova zdravstvena kriza nije samo oduzela živote hiljade ljudi – kaže Vučić.

– Imamo i ekonomsku krizu koja je pogodila cijeli svijet. Kada je bilo zatvaranja, mi smo to izdržali i to mnogo bolje od zemalja koje su mnogo snažnije od nas, ali zato što smo uspjeli da otvorimo 250 novih fabrika koje su uglavnom izvozno orijentisane i samim tim su popravile stanje našeg spoljnotrgovinskog bilansa i samog BDP – rekao je Vučić.

Kako je naveo, narednih osam mjeseci su kritični za cijelu Evropu, i za sve nas.

– Avgust je kritičan jer imamo probleme sa vodosnabdjevanjem, jer je suša. Ugalj ne mogu da nam dovoze zato što je dubina Dunava na 1,7 – 1,8 metara. To pravi muke u proizvodnji električne energije, vode, svega. Ne bismo uvozili struju danas da imamo normalnu hidrologiju. Svi koriste klimu, normalno, to je prihvaćen životni standard. Kao što Beograd – Novi Sad više niko ne ide starim putem – objašnjava on.

– Moraćemo da radimo na nekim novim stvarima, pa ćemo morati da imamo nižu proizvodnju uglja, zato na sve načine koristimo vozove. Na sve načine se pripremamo, i danas se utiskuje gas iz našeg skladišta u Mađarskoj. Nama je ostalo još 7 miliona kubnih metara da naš dio skladišta bude sto odsto pun. Nastavljamo da punimo naše zakupljene kapacitete u Mađarskoj, država je preuzela najveći teret na sebe. Ovim želim da pokažem građanima koliko se borimo kao država, riječ sigurnost je od ključnog značaja za naredni period – kaže, dodajući – Što se tiče povjećanja, ono će biti minimalno, a znate kakve su cijene drugde i koliko su skočile. Hoćemo da napravimo najbolji ambijent.

– Dvije milijarde kubnih metara gasa platićemo 750 miliona evra, a jednu milijardu da kupujemo po današnjoj cijeni platili bismo tri milijarde – rekao je Vučić.

Cijena hljeba, onog osnovnog, će se minimalno povećati, ali ne drastično, onaj osnovni hljeb “Sava” – rekao je Vučić.

Predsjednik je istakao i važnost ulaganja u infrastrukturne projekte, prenosi Blic.

– Ne smijemo da imamo problema sa likvidnošću. Tu već danas postoje problemi koje možemo da vidimo svugdje u Evropi. Za nas je važno da nastavimo da gradimo autoputeve, pruge, naučno-tehnološke parkove, uskoro krećemo u izgradnju infrastrukture stadiona između Novog Beograda i Surčina, tu ćemo izgraditi najmoderniji otvoreni stadion, jedan od najlepših u svetu – dodao je predsednik.

– Još mnogo moramo da uložimo u poljoprivredu i navodnjavanje. Velika ulaganja države ali i privatnog sektora, sad strepimo za kukuruz – naglasio je on.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )