Foto: Predsjedništvo Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u narednih sedam do deset dana donijeti važne odluke sa kojima će upoznati građane, kao i da vjeruje da će se tokom naredne nedjelje obratiti sa nekim mjerama i odlukama važnim za budućnost Srbije. Istakao je da je na današnjim susretima u New Yorku dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

Govoreći o mračnim prognozama koje je, obraćajući se na Generalnoj debati svjetskih lidera iznio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, Vučić je za RTS rekao da se boji da su realne prognoze još mračnije.
 
„Mislim da realne prognoze moraju da budu još mračnije i on je govorio o više kriza – od roga Afrike do Avganistana, pominjući i onu najtežu u Ukrajini, ali stanje je još teže. Naravno, za nas je pozicija još teža, u smislu da UN igraju slabiju ulogu u svetu, jer velike sile su sve preuzele na sebe i de fakto rušile poredak UN u prethodnih nekoliko decenija. Pretpostavljam da se iz faze specijalne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, i pitanje je gde su granice. Bojim se da ćemo za mesec-dva da uđemo u veliki svetski sukob koji nismo imali od Drugog svetskog rata. Na nama je, međutim, da građanima obezbedimo sigurnost. Za sve nas, male, ne postoje lepe i lake vesti, i očekujem da sve što budemo videli bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije i Kine“, rekao je Vučić.
 
Ukazao je da je u Ujedinjenim nacijama danas najveći skup, kao i da ne pamti da je bilo ovoliko šefova država, više od 150.
 
„Što znači da ljudi traže neki izlaz i neku nadu. Plašim se da, ako ste slušali i turskog predsednika i kirgizijskog predsednika koji su govorili o drugim krizama, onda vidite da u svakom delu sveta ima bezbroj kriza“, dodao je.
 
„Važne odluke u narednih sedam do deset dana“
Ukazao je da je svakako teška slika za sve i za našu zemlju ne mnogo lakša.
 
„Mi ćemo u narednih sedam do deset dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću tokom naredne nedelje se obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije“, naglasio je Vučić.
 
Predsjednik Vučić je danas imao brojne bilateralne susrete, na kojima su ga pitali za govor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kaže i da su brojni ruski mediji tražili razgovor sa njim, ali da nije mogao da govori dok ne čuje govor ruskog predsjednika.
 
„Nije teško za pretpostaviti šta će predsednik Putin u generalnim okvirima da kaže. Pretpostavljam da se iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu i sad je pitanje gde su granice i hoćemo li ići posle izvesnog vremena, a možda već za mesec dana ili dva, u veliki svetski sukob kakav nismo imali od Drugog svetskog rata. Za sve nas koji smo mali i koji bismo da budemo sigurni i da građanima obezbedimo sigurnost, za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da sve što budemo videli u narednom periodu bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Ruske Federacije, ali i između Zapada i NR Kine“, naglasio je Vučić.
 
Ukazao je da će sutra imati susret i sa ministrom spoljnih poslova Kine što je, kako kaže, izuzetno važan sastanak.
 
„Danas smo ih imali mnogo, trudimo se da za Srbiju izborimo neku racionalnu poziciju, ali…“, poručio je Vučić.
 
„U Prištini će se iznenaditi brojem zemalja u UN koje misle drugačije“
Kada je riječ o indicijama da će Priština biti primljena u Savjet Evrope, kaže da to nije novo i da se o tome priča već tri ili četiri mjeseca.
 
„Sada su pustili to posebno po državama članicama gde su rekli da im nije potrebno da tzv. Kosovo bude deo UN da bi ga primili u Savet Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papire koji ne postoje i o kojima ne smemo da govorimo i koje srećom ja nisam uzeo u svoje ruke pa ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ja ga fizički nisam preuzeo. Tako da je jasno da je neka druga strana jedan deo onoga što je tim papirima kao rešenje pisalo da su to pustili u javnost“, rekao je Vučić.
 
Ističe da je za nas izuzetno težak period, ali da ima i dobru vijest za građane.
 
„Oni rade na tome da uz direktnu podršku onih koji su napravili Kosovo kako oni misle nezavisnim, a mi ne mislimo zato što su za nas UN važne, uvek ćemo se pozivati na međunarodno javno pravo i povelju UN, ali želim da kažem da donosim dobru vest za građane Srbije. Ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Samo želim da kažem građanima Srbije da je to još jedna fascikla više u našem državnom sefu, još jednu notu imamo, tako da svoju poziciju, makar u ovoj organizaciji, snažimo i jačamo i radićemo i dalje na tome i borićemo se i ćutaćemo sve dok oni ne krenu sa ulascima u neke nove institucije, a tog trenutka kada krenu, iznenadiće se brojem zemalja koje misle drugačije i jasnom većinom koju u ovom telu, kao što su UN, danas imamo. Da li će nam to pomoći da izbegnemo sve pritiske i probleme sa kojima ćemo se suočiti – neće, ali to je ono što mi možemo da učinimo“, dodao je.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )