Foto: klix.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina na sjednici Vijeća sigurnosti o izmjeni ruske nuklearne doktrine izazvala veliku pažnju u Ujedinjenim nacijama.

Ruski lider je izjavio da Rusija zadržava pravo na upotrebu nuklearnog oružja u slučaju agresije na nju, uključujući situacije kada neprijatelj koristi konvencionalno oružje, ukoliko to predstavlja prijetnju vitalnim interesima države.

Vučić je u intervjuu za TV Informer naveo da je Putinova izjava privukla pažnju, ali da trenutno najviše pažnje izaziva vještačka inteligencija i trka sa Narodnom Republikom Kinom.

"U New Yorku je glavna tema Bliski istok, dok je Ukrajina postala deveta ili deseta po važnosti kod građana SAD-a. Ko god da pobijedi, neće biti podrške Kijevu kao ranije. Znam koliko su pragmatični i racionalni", rekao je Vučić.

Istaknuo je i da svi govore o miru, ali da u suštini svako priča o "svom miru", što podrazumijeva pobjedu nad protivnikom.

"Niko to ne krije, a na kraju će mir biti, zapišite, prvi put ovo govorim javno, na dostignutim linijama korejskog scenarija. Zato će se voditi borba za svako selo i svaki grad, i to bi moglo trajati deset godina bez konkretnih rješenja", kazao je Vučić.

Korejski scenarij na koji se Vučić poziva odnosi se na kraj Korejskog rata (1950–1953), kada su vojne operacije okončane primirjem, ali bez formalnog mirovnog sporazuma. Sukob između Sjeverne i Južne Koreje doveo je do stvaranja demilitarizovane zone koja razdvaja ove dvije zemlje do danas. Iako su neprijateljstva prestala, formalni mir nikada nije postignut, a tenzije i dalje traju.

Vučić smatra da bi sličan ishod mogao zadesiti i sukob u Ukrajini, gdje bi linije fronta mogle ostati zamrznute godinama bez stvarnog političkog rješenja, dok bi se borbe nastavile na lokalnom nivou.

Na kraju, Vučić je naglasio da pozicija Srbije u ovim globalnim procesima nije laka, ali da zemlja mora ostati racionalna, gurati ekonomiju naprijed i boriti se za nove investicije.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )