Foto: srpskainfo.com

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da ne proizvodi Srbija nestabilnost, nego oni koji suprotno Dejtonskom sporazumu svakog dana pričaju o ukidanju Republike Srpske.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da je srpski svijet, o kojem je govorio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, isto što i “velika Srbija” i da očekuje od Vučića da ubuduće ne dozvoljava takve izjave, predsjednik Srbije je rekao da nije neko ko želi da zapuši usta bilo kome i da nije njegovo da ućutka Vulina.

– To može da radi Bakir Izetbegović ili neko drugi- rekao je Vučić novinarima nakon posjete Despotovcu.

Vučić je podsjetio da je Vulin to rekao nedavnom na svom stranačkom skupu, na koji je pozvan i na kojem je održao miran i odgovoran govor.

On je rekao da svakome treba da bude jasno da Srbija ima svoje granice, koje su međunarodno priznate u UN, i da su to jedine granice koje je interesuju, računajući Kosovo i Metohiju kao dio Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

– I to neću da ponavljam i da se izvinjavam nikome i nikada više. Oni to rade namerno da bi govorili kako mi proizvodimo nestabilnost, iako su oni ti koji proizvode nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakog dana govore o ukidanju Republike Srpske, a da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona- istakao je Vučić.

On je rekao da je Vulin govorio ono što misli na svom stranačkom skupu i to treba pitati njega.

– Ono što je zvanična politika Srbije i ono što predstavlja je da Srbija ima svoje granice, međunarodno priznate u UN. To je naša politika. Ne interesuje nas ništa što pripada nekoj drugoj zemlji. Jedino što nas interesuje je to da čuvamo svoje, da budemo bogatiji i radimo vredno i borimo se za sve nas- rekao je Vučić.

Erdoganovo lobiranje za nezavisnost Kosova
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom najave turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost samoproglašenog Kosova – da to nije tursko niti je pripadalo Turskoj, te da će Srbija štititi svoje.

Vučić je rekao da je Turska velesila, a Erdogan veliki lider i da će pokušati da razgovara sa njim, te podsjetio da do 1. septembra, u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja.

– A ako od 1. septembra ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja… Turska je velika sila, Erdogan je veliki lider. Ja sam stvarno mali i zanemarljiv u odnosu na njega- dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje.

– Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj. Pripada Srbiji. Nama ostaje da se borimo za svoju zemlji i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo. Pa ćemo da vidimo- rekao je Vučić novinarima, nakon posjete Despotovcu.

On je rekao da je turski predsjednik mnogo moćan, te da vjeruje da će malo da ublaži svoj stav.
– A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju. Alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, čuvaćemo svoj narod na Kosovu i Metohiji. A bogami, videćete, da nismo onoliko mali koliko ja to ponekad govorim- rekao je Vučić.

Erdogan je prilikom posjete turskom dijelu Kipra najavio pojačano lobiranje za priznavanje samoproglašenog Kosova, i to izričito u sadejstvu sa SAD.

“Država ide naprijed, tajkunima sve teže”
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država napreduje, a da tajkunima, koji su “živjeli na grbači naroda” ide sve teže.

Vučić je zamoljen da prokomentariše pisanje pojedinih medija da se otkupom prava za Premijer ligu “radi na rušenju demokratije”, za tv Pink ironično primijetio da je tačno da sjedi sa gazdama velikih engleskih fudbalskih klubova i razgovara kako da sruše Šolaka i Ðilasa.

– Oni su bastilja demokratije, poznati u svijetu da su čuvari baklje slobode, a mi zli, oni zli fudbaleri, a ja zli političar, koji smo se dogovorili nešto protiv njih. Kada dođete do takvih zaključaka jasno je čime se bave – kazao je on.

Rekao je da taj deo političke scene radi po sistemu „ako prođe da kontrolišemo nešto super, ako ne prođe, ako neko drugi pobedi u utakmici, a posebno neko sa državnim vlasništvom, onda ta preduzeća treba da se stave na stub srama“.

Vučić je kazao da je cijena prava za prenos Premijer lige bila visoka, a ne zna tačnu cifru, jer su Šolakovi mediji u prvom krugu ponudili više para.

– Ponudili su više para u prvom krugu, a u drugom nisu pa im je propao biznis – kazao je on.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )