Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Predsjednik Srbije istakao je da napredak zemlje na evropskom putu ne zavisi samo od Beograda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su Srbija i Grčka potvrdili privrženost i podršku Povelji UN, da je zahvalan Atini na jasnoj i nedvosmislenoj podršci Srbiji i dodao da Beograd podržava teritorijalni integritet Grčke, kako na kopnu, tako i na moru. Kako je rekao, to je politika koja se neće mijenjati.
 
"Za nas je jako važno poštovanje međunarodnog javnog prava. Moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Zahvalio sam se na podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i na podršci Srbiji na evropskom putu", rekao je Vučić.
 
Srbija i Grčka, kako je naglasio, imaju više od tradicionalnih prijateljskih, sestrinskih i bratskih odnosa.
 
Vučić: Napredak na EU putu ne zavisi samo od Srbije
Predsjednik Srbije ukazao je da je Beograd svjestan da napredak na evropskom putu ne zavisi samo od nas.
 
"Kada sam rekao da ne zavisi samo od nas, zavisi od političkih odnosa u samoj EU. Ne zaboravite da je Srbija bila bezbroj puta optuživana da ćemo da napadnemo jedne, druge...I nikome nije palo na pamet da kaže izvini. Republika Srbija je 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana. I to će biti još više", ocjenio je Vučić.

On je ponovio da će "Srbija da implementira ono što smo rekli" i istakao da je cilj Srbije "da ubrzamo evropski put", ali i ekonomski i demokratski napredak.
 
"Jasno sam rekao šta Srbija hoće da uradi, a šta neće da uradi. Ništa ne krijemo i ništa nismo lagali", naglasio je Vučić.
 
On je sebe opisao kao nekoga ko "nije je preterani optimista" i dodao da se veoma plaši situacije u svijetu.
 
Vučić je istakao da je on "mali lider male zemlje" i da se plaši današnje situacije u svijetu, koju je Noam Čomski definisao kao onu u kojoj ni sa kim racionalno ne može razgovarati.
 
Predsjednik Srbije je ocjenio da će konsekvence biti mnogo kore nego danas, ali da će domaće rukovodstvo voditi državu "ka sigurnoj luci".
 
Vučić: U svijetu sve više neukrotive političke strasti
Vučić je ocjenio da je to što se dešava u Francuskoj "pomalo čudno".
 
"Da li neko stvarno misli da je podizanje strosne granice za uslov za penziju do 64 godine razlog za onolike proteste? Njemačka ima do 67 godina. Ja sam bio taj koji je sprovodio reforme i podigao na 65 godina u Srbiji. Imali smo demonstracije, ali ne takve. Mislite da je to samo politika? Ne, nešto se drugo tu dešava", ocjenio je Vučić.

Prema njegovim riječima, u svijetu i Evropi je sve manje toga što je postavljeno "na racionalnim osnovama", a sve je više "neukrotive političke strasti".
 
"Sve je manje toga da bilo ko želi bilo koga da čuje i sasluša, a sve više dolazimo do jednog novog političkog termina ili sintagme, koju bih nazvao - neukrotiva politička strast, koja nema veze sa činjenicama, realnošću i racionalnim pristupom. Dovoljno je da pričate bilo šta u današnjoj eri socijalnih mreža, da dobijete strast i emociju djela populacije na svoju stranu i možete da radite šta hoćete sa nesagledivim posljedicama", rekao je Vučić.
 
Dodao je da nije njegovo da brani predsjednika Francuske Emanuela Makrona, ali je naglasio da je on uradio što i mnogi drugi time što je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine, dok je u Srbiji ta granica za muškarce podignuta za tri, a za žene za pet godina.
 
Naglasio je da se sve manje koristi racionalan pristup rješavanju problema, a sve više emocije.
 
"To sve donosi rat. Donosi nervozu, donosi mnogo veći deficit i u jednoj izvanrednoj Belgiji, povećanje PDV na hranu u Belgiji sa šest na devet odsto i mnogo drugih stvari koje se dešavaju iz dana u dan i koje sve manje utiču na racio, a sve više na emociju ljudi i zato dolazi do nepredvidivih situacija koje imaju nesagledive i dugoročne posljedice", kazao je srpski predsjednik.

Sakelaropulu: Stav Grčke o "Kosovu" nepromijenjen
Predsjednica Grčke priznala je da pritisci na Atinu da prizna "Kosovo" postoje, ali da je njen stav nepromijenjen.
 
"Moja zemlja uvijek je imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Mi podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Mi podržavamo nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav vezan za 'Kosovo' ostaje nepromijenjen", rekla je ona.
 
Sakelaropulu je takođe rekla da evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, i naglasila da Atina smatra Zapadni Balkan delom Evrope.
 
Ona je istakla da Grčka podržava nedavne razgovore Beograda i Prištine u Ohridu i "primjene plana implementacije i unaprjeđenje" položaja Srbije u Evropi.
 
Grčka bi da postane energetsko čvorište
Grčka predsjednica je istakla da njena zemlja želi da postane "energetsko čvorište."
 
"Smatram da je ova zima prilično dobro prošla, ali ne znamo do kada će trajati ovaj rat. Moramo biti spremni. Želim da vjerujem da će logika i pragmatičnost pobjediti", kazala je Sakelaropulu.
 
Vučić je rekao da u ovom trenutku Srbija ima 520 miliona kubnih metara rezervi gasa.

"Mi ćemo obezbjediti preko 700 miliona rezerve, spremićemo se za zimu. Hoće li to biti dovoljno, nikada niste sigurni. Od septembra ćemo imati Kostolac", istakao je Vučić.
 
Izložba Hilandarske riznice
"U skladu sa velikom riznicom koju imamo u Hilandaru, predložio sam Sakelaropulu, da dio riznice Hilandara pokažemo javnosti. Da prvo izložba bude u Beogradu, pa u Grčkoj", kazao je Vučić.
 
Još veća razmjena Srbije i Grčke
Vučić je govorio o razmjeni dvije zemlje, ističući da se nada da će ona biti još veća.
 
Predsjednik je rekao da se govorilo o infrastrukturnom povezivanju Srbije i Grčke, kao i energetskom pitanju.
 
"Da nemamo probleme koje imamo sa Prištinom i sukoba u Ukrajini, mi bismo imali investicioni rejting", poručio  je predsjednik.


Svečani doček grčke predsjednice
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsjednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji do 29. marta.
 
Posle ceremonije svečanog dočeka uslijedio je sastanak predsjednika Vučića i predsjednice Grčke, a zatim i plenarni sastanak dvije delegacije.
 
U delegaciji Srbije su ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i evropskih integracija Tanja Miščević.



Predsednicu Grčke juče je na beogradskom aerodromu dočekala premijerka Ana Brnabić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )