Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na američkoj televiziji Njuzmaks u emisiji "Probudi se, Ameriko".


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 
Vučić se trenutno nalazi u Njujorku povodom učešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
 
Voditelji su se prvo zahvalili predsjedniku Srbije što je pristao da gostuje u njihovoj emisiji, a onda su ga upitali za situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da smo uspješno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno riješenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas", rekao je predsjednik. Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.
 
"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić. Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvijek osuditi rat.
 
Vučić je podsjetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svjetska rata bile na pravoj strani istorije.

"Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdijevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i sa Sjevernom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmjena Srbije i SAD danas veća nego ikada, čak 1.2 milijarde", rekao je Vučić.
 
"Mi se nadamo da će mir pobijediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Sastao sam se sa Putinom nekoliko puta i ne vjerujem da blefira. To je sve što mogu da kažem", dodao je Vučić na pitanje o najavi ruskog predsjednika.
 
On je rekao da prvi put vidi izjavu predsjednika Irana Ebrahima Raisija o Holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se holokaust dogodio.
 
"Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata neoprostivi i ne smiju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svjetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo riješili da obnovimo to mjesto, da obnovimo sjećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi je zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mjesto gde se danas nalazi kafić, a gdje je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nijemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište", rekao je Vučić.

Voditelj je zamolio Vučića da uporedi odnos sa predsjednikom Bajdenom, sa odnosom sa Donaldom Trampom.
 
"Sastao sam se sa Bajdenom četiri puta, a sa Trampom dva puta. Bajden je bio jedan od najspremnijih predsjednika za političku diskusiju ikada. Tramp je shvatao da bi ekonomija mogla da nas poveže", objasnio je Vučić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )