Foto: N1/Reuters

Poziv na međunarodno jedinstvo i liderstvo u borbi protiv korona virus glavni su elementi obraćanja svjetskih lidera na početku 73. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine koju čine zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. Zasjedanje dolazi u jeku borbe protiv korona virusa pa su i poruke svjetskih lidera bile usmjerene u tom pravcu.

“Čuli smo izraze solidarnosti, ali smo vidjeli manjak jedinstva u ovoj borbi. Različite zemlje su imale različite pristupe ovom problemu i implementaciji borbe. Posebnu pažnju ćemo morati posvetiti borbi protiv slabosti u borbi protiv nuklearnih, cyber i svih drugih prijetnji, također moramo se posvetiti borbi za bolji humanitarni rad i borbu za mentalno zdravlje ljudi”, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na početku zasjedanja.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u svom obraćanju kazao kako je ovo najveća svjetska kriza od kraja Drugog svjetskog rata i najveća prijetnja 7,5 milijardi ljudi koja je svijet stajala 300.000 ljudskih života. Jinping je pozvao svjetske zemlje da budu transparentnije, otvorenije i da pojačaju podršku WHO u borbi protiv korona virusa.

“Pozivamo na jačanje javnog zdravstva, uspostavu međunarodnih istraživačkih centara, istrage grešaka koje su načinjene u borbi protiv coronavirusa. Kina će u naredne dvije godine investirati dvije milijarde dolara u borbu protiv korona virusa, također ćemo uspostaviti humanitarni hub u Kini u saradnji s UN-om. Dodatno ćemo pomoći Africi u borbi protiv korona virusa. Tražimo političku i finansijsku pomoć za Svjetsku zdravstvenu organizaciju”, kazao je Jinping.

Njegov francuski kolega Emmanuel Macron je u svom obraćanju poručio kako je vrijeme da se svijet sjeti namjere osnivača WHO koji su željeli svijetu podariti bolju zdravstvenu zaštitu, to je prema njegovim riječima posebno važno u ovim vremenima kada je svijet okrenut naopačke.

“Važno je da se sjetimo koliko su važnio ljudski životi, ali isto tako i koliko su važni medicinski radnici koji se bore na prvim linijama. Danas na treba znanje, ekspertiza i liderstvo koje nam pruža WHO. Moram upozoriti sve da smo mi zemlje članice ustvari WHO, zbog toga je moja zemlja nedavno odlučila pojačati finansiranje WHO. Nadamo se da ćemo u budućnosti svi imati pristup alatkama i vakcini u borbi protiv korona virusa”, kazao je Macron te dodao da se odluke moraju donositi hladne glave, bez neutemeljenih optužbi te da lekcije moraju biti naučene.

Južnokorejski predsjednik, kao lider jedne od zemalja koje su se prve našle na udaru korona virusa, svoj govor je posvetio tome koliko je njegova zemlja uradila na borbi protiv korona virusa i koliko je uspjela postići u njoj.

“Mi smo odabrali slobodu pa smo zbog toga u ovom periodu nosili maske, praktikovali društvenu distancu, ali i gradili bolje međusobne odnose i nastavljamo borbu protiv coronavirusa. U ovom periodu smo uspješno održali i izbore na kojima je glasalo više birača nego na bilo kojim ranijim. Južna Koreja u narednom periodu planira raditi sa CEPI i GAVI organizacijama na izradi vakcine, želimo ojačati WHO da ima i legalne alate u odnosima sa zemljama članicama, također tražimo veću transparentnost u dijeljenju podataka”, rekao je Jae-in.

Čelnik WHO dr. Tedros Adhanom Gebryesus je tokom otvaranja Skupštine poručio da je jedna od najvećih lekcija ove pandemije “poniznost” koja je svijet naučila da je moguće da se zatvore veliki gradovi, da se zaustavi putovanje, da se svijet prestane rukovati.

“Testiranje, praćenje, izolacija, liječenje ništa se to ne može uraditi samostalno mora se raditi sve. Ne postoji “srebreni metak”, ne postoji jedno rješenje za sve, ali postoje elementi koji su svima jednaki, a to je da se cijelo društvo bori, da se pazi na one najugroženije u staračkim domovima, zatvorima, kampovima. WHO se u ovoj borbi nalazi od prvog dana rame uz rame sa svim zemljama. Izdali smo upozorenje na vrijeme i nastavili to raditi veoma često još od vremena januara kada je van Kine bilo manje od 100 slučajeva”, kazao je dr. Tedros.

Ovogodišnja Svjetska zdravstvena skupština je trebala biti posvećena medicinskim sestrama i babicama, ali je ta tema odbačena zbog rasprave o korona virusa, ali su ipak delegati na početku sjednice na poziv dr. Tedrosa velikim aplauzom odali priznanje ovim borcima na prvim linijama u borbi protiv korona virusa.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )