Foto: pixabay

Sve je više žena koje uviđaju značaj materijala od kojih su sastavljene stvari koje im direktno prianjaju uz kožu. Uz materijale koji su prijatni i prirodni, moderne i angažovane žene osjećaju se dobro tokom cijelog dana.

Mnoge dame vole da prate modne trendove, pa se izbor garderobe uglavnom sprovodi uz tri važna kriterijuma - odjevni komadi koje kupuju sebi moraju biti: od prirodnih materijala, trendi i da im, naravno, odlično stoje.
 
Pošto je vrlo teško pronaći odjevni komad koji ima odlike sva tri navedena kriterijuma, ne čudi što i sam čin šopinga za mnoge predstavlja stresnu aktivnost. Kako bismo vam olakšali kupovinu, istražili smo jednu od tri bitne karakteristike garderobe  - koji su to prijatni prirodni materijali koje bi trebalo da birate za garderobu?
 
Pamuk - najpopularniji prirodni materijal

Sa punom sigurnošću možemo napisati da sigurno već imate komad garderobe od pamuka u svom ormaru. Ovo je zbog toga što je pamuk definitivno materijal koji je pronašao najširu primjenu u savremenoj modnoj industriji. Mnogi ga zbog toga zovu i materijalom našeg života.
 
Pamuk se odlikuje prijatnim dodirom, lijepim prianjanjem na kožu i vrhunskom udobnošću. Ovaj materijal odlično upija vlagu (u njemu nema znojenja) i lako se održava. Predstavlja izuzetno prijatnu tkaninu, i ono što je najbolje – od njega se prave najrazličitiji odjevni komadi: muške i ženske pidžame, majice, haljine, donji veš, košulje, sportska garderoba…
 
Sa pamukom nema greške, pa se trudite da vaš odabir bude garderoba od što višeg sastava pamuka. Za najbolje efekte, potrudite se da pronađete odjeću koja je skrojena od 100% pamuka.

Svila - nježni prirodni materijal koji odiše luksuzom

Svila je toliko nježna da je od njenog naziva izveden i pridjev svilenkasto. Dok najpopularniji prirodni materijal, pamuk, ima biljno porijeklo, svila je životinjskog - dobija se od svilene bube. Svila ima dugu istoriju i usko se vezuje za čitav jedan istorijski period, a i danas zemlja njenog porijekla (Kina), predstavlja mjesto gdje se ovaj prirodni materijal najviše proizvodi.
 
Osim izuzetne nježnosti koja predstavlja njenu glavnu odliku, svilu karakteriše i izuzetna finoća, prosječna elastičnost i odlično upijanje vlage.
 
Spavaćice i bademantili, kao i marame, najčešći su odjevni komadi od svile na koje ćete naići tokom šopinga. Međutim, posljednjih godina svila je u samom vrhu modnih trendova, pa asortimani prodavnica sve češće uključuju svilu i u izradi druge odjeće. Ono što treba imati na umu - svilena garderoba je nerijetko skupa i pripada luksuznim materijalima.

Vuna - najbolji materijal za zimsku garderobu

Hladne, vjetrovite i snježne zime, definitivno zahtjevaju i garderobu koja utopljava, zadržava toplotu tijela i služi kao odlična zaštita kože od vjetra, kiše i snijega. Upravo je garderoba od vune ta koja ima sve navedene karakteristike.
 
Vuna se vijekovima u hladnim mjesecima i hladnim krajevima koristi za izradu najrazličitijih odjevnih predmeta, a najčešće su to džemperi i čarape. Dobja se šišanjem žive ovce, i predstavlja materijal koji je među najtoplijim i najudbonijim za nošenje.
 
Vuna ima izvanredna toplotno-izolaciona svojstva, što znači da održava tjelesnu temperaturu - zimi grije, a ljeti hladi. Ipak, ona se najviše koristi za zimsku garderobu, a ne ljetnju. Može biti izuzetno mekana, ali i gruba na dodir - zavisno od vrste vune koja se koristila za izradu konkretnog odjevnog komada.
 
Kada je riječ o garderobi sastavljenoj od grublje vune, pamučna majica biće odličan među-sloj između kože i vunenog džempera, pa je ova njena mana vrlo lako rješiva. Kašmir vuna je posebno prijatna i mekana da dodir i spada među najskupocjenije tkanine, dok je merino vuna pronašla najširu primjenu.
 
Sva tri navedena prirodna materijala osiguraće vašoj koži da diše, pa ćete se u njima osjećati fantastično! Garantovano ste za njih već čuli, a sada, kada imate i osnovna saznanja o njima, sigurni smo da će predstavljati vaš prvi izbor. Sa garderobom od prirodnih materijala nema greške, pa obavezno počnite da gledate deklaraciju tokom šopinga - vaše tijelo će vam biti zahvalno!
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )