Foto: Ilustrativna fotografija

‘Činjenica je da poslodavcima više odgovaraju djelatnici iz bližeg susjedstva zbog jezika i sličnosti u mentalitetu‘

Ako je suditi po najavama, očekuje nas rekordna turistička sezona. No, mogao bi je popratiti i rekordan nedostatak radne snage. Kako bi na vrijeme osigurali barem dio nedostajućeg osoblja, Udruženje obrtnika Dubrovnik i Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije pokrenuli su inicijativu na tržištu Makedonije:
 
- Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mjestu nedostatak radne snage. Ukoliko ne budemo imali ljudi, sve ostalo bit će nam problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju djelatnici iz bližeg susjedstva zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno – kaže Dubrovačkom vjesniku predsjednica Obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.
 
Pokrenuli web anketu

Udruženje obrtnika Dubrovnik (www.udruzenje-obrtnika-dubrovnik.hr) i Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije (www.du-hok.net) su na svojim web stranicama objavili anketu te apeluju na obrtnike ugostitelje i ostale turističke djelatnike da odvoje malo vremena i ispune anketu koja bi u konačnici trebala dati odgovor s kakvim se problemima susreću i kako zajednički kroz komorski sistem riješiti problem, ‘hoće li trebati ‘vatrogasna’ mjera pa ćemo se na jednom tržištu pojaviti kao partneri ili će trebati krenuti i prema drugim ‘bazenima’ u potragu za djelatnicima’.
 
O svojim iskustvima s djelatnicima s makedonskog tržišta, poznati dubrovački ugostitelj Đani Banovac kaže:
 
- Prošle godine sam bio prisiljen uvoziti radnu snagu i imam iznimno dobro iskustvo s tog tržišta. Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo podijeliti i pomoći u pronalasku radne snage našim kompanijama i ugostiteljima. Stoga ih sve pozivamo da se odazovu, da vidimo kako se suočiti s problemima na koje nailazimo u radu. Ovo je nekakav ‘lakmus papir’ da procijenimo situaciju, a uz susjedne zemlje ovaj put smo se bazirali na Makedoniju jer mislim da su nam ti zaposlenici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su primjerice konobari, to je ključno - kaže Banovac, dodajući kako je cilj ankete pomoći svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.
 
- Dosad su svi naši obrtnici ili poduzetnici pojedinačno rješavali te probleme s određenim agencijama koje su se pojavljivale na tržištu. Njih je doista veliki broj, prava šuma u kojoj se ponekad ne snalazite, teško nađete najbolju adresu gdje ćete rješavati svoje probleme. Ovako bismo pokušali institucionalno, kao Udruženje obrtnika i Obrtnička komora DNŽ, pokriti županijsko područje koje je zaista radno intenzivno. Sezona se događa i na otocima, malo kraće nego u Dubrovniku i drugim dijelovima.
 
Izdavanje radnih dozvola

Nakon što dobijemo odgovore na naš upitnik, moći ćemo se odrediti prema agencijama već za ovu sezonu, a posebno za nadolazeće. Sve su to problemi koji ustvari ne moraju to biti, zato smo ovu akciju i pokrenuli – pojašnjava Banovac i dodaje:
 
- Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za zaposlene putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji s jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinjak osoba. Odabrao sam njih nekolicinu s kojima sam bio iznimno zadovoljan. Ono što mi je bila vatrogasna mjera, ispostavilo se kao dobra mjera.
 
Što se tiče dosadašnje prakse uvoza radne snage, ona funkcioniše kad je u pitanju Zavod za zapošljavanje, kažu sugovornici, međutim iz iskustva od prošle godine problemi su se javljali kod prijavljivanja u Policijskoj upravi.
 
- Upravo bi zbog toga trebalo mijenjati zakonsku regulativu kako bismo bili operativniji i kako bi se spriječile velike gužve na izdavanjima radnih dozvola – kaže Nikolina Farčić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )