Foto: KREML

Rat u Ukrajini ušao je u 479. dan.Mirovne inicijative za rješavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova: Mirovni prijedlozi nekih zemalja o Ukrajini bi mogli da funkcionišu
 
Mirovne inicijative za rješavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
 
-Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagali istaknuti ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rješenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju - rekla je Zaharova u intervjuu za TASS  na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF.
 
Prema njenim riječima, postoje ideje koje bi mogle da funkcionišu i u skladu su sa pristupom Rusije, kao na primer inicijativa Kine.
 
Međutim, Zaharova je istakla da je glavni problem to što takve inicijative blokira "kijevski režim, koji je sebi zabranio da vodi bilo kakve pregovore sa Rusijom".
 
-Sve je to blokirao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jer je takav koncept nametnuo Vašington. SAD slijede koncept ubijanja što većeg broja Rusa i to su potvrdili istaknuti predstavnici američkog političkog establišmenta, uključujući bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša mlađeg i senatora Lindzija Grejema - rekla je Zaharova.
 
Prema njenim riječima, “Vašington ne odustaje do koncepta potpune dominacije u svijetu i strateškog poraza Rusije“.
 
-SAD žele neku vrstu kazne za Rusiju. Zbog toga ovo pitanje nije o suštini predloženih inicijativa, već o nesposobnosti Ukrajine da krene ka miru zbog blokada politikologa iz Vašingtona koji imaju potpuno drugačiji pogled na budućnost Ukrajine - rekla je Zaharova.
 
Poljski parlament usvojio zakon kojim se podržava ulazak Ukrajine u NATO
 
Donji dom poljskog parlamenta, usvojio je rezoluciju podrške ulasku Ukrajine u NATO, javio je Poljski radio.
 
Ukrajina, Slovačka i Češka potpisale sporazum o kupovini borbenih vozila
 
Ministri odbrane Ukrajine, Češke i Slovačke potpisali su sporazum o saradnji u nabavci i održavanju borbenih vozila pješadije (IBM), saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )